Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцките власти започнаха да събират стотици хиляди мъртви риби, които се изсипаха в туристическо пристанище в централния град Волос тази седмица, след като бяха изместени от обичайните си сладководни местообитания по време на наводнението миналата година, пише Reuters.

Плаващите трупове създадоха сребристо одеяло в пристанището и воня, която разтревожи жителите и властите, които се надпреварваха да ги загребват, преди миризмата да достигне близките ресторанти и хотели.

"Разпростира се на километри", каза пред Reuters членът на градския съвет Стелиос Лимниос. "Не е само по крайбрежието, но и в центъра на Пагасетския залив", каза той, имайки предвид района край Волос, по чието крайбрежие има ваканционни къщи.

В сряда траулери влачиха мрежи, за да съберат рибата, която след това беше изхвърлена в задната част на камионите. Повече от 40 тона са събрани през последните 24 часа, съобщиха властите.

Кметът на Волос Ахилеас Беос каза, че миризмата е непоносима. По време на пресконференция в сряда той обвини правителството, че не се е справило с проблема, преди той да стигне до неговия град. Той коментира още, че гниещата риба може да създаде екологична катастрофа за други видове в района.

Експерти казаха, че проблемът е причинен от исторически наводнения миналата година, които наводниха Тесалия по на север, включително реки и езера. Те казаха, че не е поставена мрежа в устието на реката, водеща към Волос.

"Те не направиха очевидното, да поставят защитна мрежа

Влошаване ще има и в континенталната част

, каза кметът Беос, имайки предвид правителствените служби.

Местната прокуратура е разпоредила разследване.

Бедствието е последното въздействие на екстремното време в Гърция, което учените свързват с изменението на климата, включително по-високи температури и непостоянни валежи, които причиняват горски пожари и наводнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase