Снимка: БГНЕС

Министър от унгарското правителство предупреди ЕС, че страната ще изпрати мигранти в Брюксел, ако блокът продължи да настоява да приема повече лица, търсещи убежище.

"Ако Брюксел иска мигранти, ще ги получи", каза на пресконференция в четвъртък Гергели Гуляс, министър от кабинета на Виктор Орбан. "Ще дадем на всички еднопосочен билет, ако ЕС направи невъзможно спирането на миграцията на външната граница."

Министърът направи коментара във връзка с тежката глоба от 200 милиона евро, която Европейският съд (ЕС) наложи на Унгария през юни за многократно игнориране на правилата на ЕС за убежище.

Тогава премиерът Виктор Орбан определи решението на съда като "възмутително и неприемливо". Думите на Гуляш в четвъртък предполагат, че малко се е променило по отношение на мнението на Орбан относно решението на Съда на ЕС.

"Брюксел иска да ни принуди да пуснем мигранти на всяка цена", каза той.

Той обвини ЕС в лицемерие, че е приел използването на т. нар. "транзитни зони", в които да бъдат задържани търсещите убежище. "Унгария е осъдена за същата практика и е глобена солидно", каза министърът.

Той е на мнение, че защитата на външните шенгенски граници е въпрос за цяла Европа, а не само за Унгария, и че Будапеща не получава никакви допълнителни средства за защита на границата.

Унгария има обща граница със Сърбия и Украйна, две държави извън ЕС и извън Шенген, и унгарското правителство търси законни канали, които може да принудят Европейската комисия да покрие някои от разходите за охрана на границата.

Спорът за убежище между Унгария и ЕС датира от декември 2020 г., когато Съдът на ЕС за първи път постанови, че ограниченият достъп на Унгария до процедурите за убежище за търсещите международна закрила в страната прави "практически невъзможно" подаването на молби.

Съдът наказа Унгария за незаконно задържане на търсещи убежище лица в "транзитни зони" при условия, които се равняват на задържане и нарушават правото им на обжалване.

Отхвърлянето от страна на Унгария на решението на Съда на ЕС от 2020 г. накара съда да наложи смазващата си глоба преди два месеца. Съдиите казаха, че Унгария "пренебрегва принципа на искрено сътрудничество" и "умишлено избягва" прилагането на законодателството на ЕС за предоставяне на убежище.

Наказанието също така включва дневна глоба от 1 милион евро за всеки ден забавяне на привеждането на Унгария в съответствие със законодателството на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase