Снимка: БГНЕС
fallback

Син на прочут мафиотски бос на Коза Ностра предизвика гняв в сицилианския град Корлеоне, след като написа съобщение в социалните медии, което беше осъдено като „подла атака“ срещу италианската държава.

На Ферагосто, обичан национален празник в Италия, отбелязван на 15 август,  Джузепе Салваторе Риина ("Салвучо"), един от синовете на Салваторе "Тото" Риина, пожела на своите последователи в социалните медии "честит празник" от "via Scorsone 24, Corleone, Италия".

Адресът е бил дом на семейство Риина в продължение на години, но през 2018 г. името на улицата е променено на Via Terranova в знак на почит към съдията срещу мафията Чезаре Теранова, който беше застрелян през 1979 г. при засада, организирана от боса на мафията Корлеоне Лучано Лиджио.

Промяната на името беше наредена от комисарите на вътрешното министерство, които по това време управляваха Корлеоне – както е показано в книгата и филмовата трилогия "Кръстникът" – след като кметството беше разпуснато поради проникване на мафията.

Валтер Ра, избран за кмет на Корлеоне през юни, описа публикацията на Риина като "страхлива", като същевременно потвърди, че градът е оставил тъмната си история зад гърба си и няма да се преклони пред сплашването. "Няма да го позволим", каза той пред италианските медии, цитиран от The Guardian. "Тук обърнахме страницата, никой няма да ни накара да се върнем назад."

По-късно Салвучо промени публикацията, за да премахне препратката към "via Scorsone".

Тото Риина почина в затвора през 2017 г. Той си печели прякора "Звяра", тъй като се смята, че е поръчал повече от 150 убийства, включително убийството на 13-годишно момче, което е било разтворено в киселина. Той също така нареди убийствата на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г.

Третият му син, Салвучо, се завърна да живее в Корлеоне през 2023 г., след като излежа почти девет години затвор за участие в мафията, пране на пари и изнудване и впоследствие прекара период между Венето и Абруцо, където беше поверен на схема за социални услуги. Бившата администрация на Корлеоне се опита да го изгони в ход, който целеше да защити града от "увреждане на репутацията".

Настоящите лидери на града казаха в изявление за публикацията на Салвучо в социалните медии: "Въпреки че не искаме да даваме допълнителна видимост на тези, които периодично я търсят, ние твърдо се дистанцираме от подобни декларации и твърдо осъждаме думи, които звучат като гнусна атака срещу държавата и институциите. Изказванията на Риина-младши... не правят нищо друго, освен да акцентират върху негативна и изкривена визия за Корлеоне, опетнявайки усилията, полагани всеки ден от общността, целящи тя да се освободи от репутацията, свързана с мафията и престъпността. Корлеоне не е мафия. Корлеоне е история, култура, свобода, но преди всичко Корлеоне е законност, все характеристики, които силно съмнителните герои никога няма да могат да подкопаят", заявиха властите.

Съобщава се, че Салвучо се е оженил в Испания през юни и е бил домакин на следсватбено парти в ресторант в Корлеоне с 200 гости. През 2016 г. той написа противоречивата книга Riina Family Life, която много книжарници отказаха да продадат.

Тото Риина има три други деца: Мария Концета, Джовани Франческо и най-малката му Лучия. Джовани Риина, също мафиот от Коза Ностра, получи доживотна присъда през 1996 г. През 2019 г. Лусия Риина отвори ресторант на име Corleone близо до Триумфалната арка в Париж, но го затвори година по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 седмици

В Италия и трябва Дуче отново. Беше наврял мафията в миша дупка.

16

Анонимен

преди 4 седмици

Тото през целия си живот е живял като куче,шефа му провенцано също,30 години се е крил като мишка в една землянка в района на Корлеоне,тоя отрочето му да дойде в Европа,примерни Халкидики,да бие някоя готвачка,на секундата ще го направят на решето

15

Тема за размисъл

преди 4 седмици

До Анонимен 14 - Тези "зловещи наследници" предложиха на италианската държава сделка, в която техният ангажимент беше в рамките на една година да освободят Италия от мигрантите, да не оставят нито един. Значи е възможно. Но защо ли държавата не направи това?

fallback