Снимка: БГНЕС/ EPA

Опозиционните партии в Словакия ще настояват за парламентарен вот за отстраняване от постовете им на министрите на културата и на правосъдието след уволненията в културните институции и освобождаването на бивш прокурор, осъден за корупция, пише Ройтерс.

Предложенията, които ще бъдат обсъдени на специална парламентарна сесия, следват публични протести, които привлякоха хиляди по-рано тази седмица, показвайки, че в словашкото общество продължава да съществува високо напрежение, след като самотен нападател застреля и рани премиера Роберт Фицо през май.

Коалицията на Фицо има мнозинство в парламента и подкрепи министрите, което прави уволнението им малко вероятно.

Министърът на културата Мартина Симковикова от партията SNS уволни ръководителите на националния театър и галерия по-рано този месец, като се позова на загуба на доверие и провали в управлението.
Опозицията, както и редица артисти и актьори заявиха, че причините са измислени.

„За 10 месеца тя успя да разруши почти всичко, което имаме в културата“, каза членът на парламента от опозиционната Прогресивна Словакия Зора Яурова по време на брифинг.

Правителството на Фицо направи радикални промени от встъпването си в длъжност миналия октомври, включително преустройство на обществената телевизия и радио RTVS в страната, което журналистите от телевизионния оператор възприеха като политическа намеса.

Скорошните промени в правосъдието и полицията включват разпускане на прокуратура и полицейско звено, занимаващи се с подкупи, и облекчаване на наказанията за финансови престъпления.

Министърът на правосъдието използва специални правомощия този месец, за да освободи от затвора, в очакване на обжалване, бивш прокурор, осъден на 8 години за корупция, извършена при предишно правителство, ръководено от Фицо.

След опита за убийство Фицо обвини опозицията за подклаждане на омраза. По-рано тази седмица той каза, че последните обществени протести могат да доведат до друго нападение срещу политик от кабинета, за което опозицията трябва да носи отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase