Снимка: БГНЕС

Смутеното изражение на лицето на Габриел Атал, когато френският президент Еманюел Макрон обяви планове за свикване на предсрочни избори, след като партията му провали европейските избори през юни, уловено от личния фотограф на президента, намекна за предстоящите сътресения.

Само няколко месеца по-рано Макрон се довери на Атал, което го направи най-младият премиер в историята на Франция. Но внезапното решение на президента, взето в резултат на съкрушителната победа на крайнодесният "Национален фронт" означаваше, че времето на 35-годишния мъж в Матиньон вероятно ще бъде съкратено, тъй като центристката коалиция на отиващото си правителство нямаше почти никаква надежда да спечели .

Тогава Атал решава да вземе нещата в свои ръце.

"Не избрах да разпусна парламента, но отказах да остана пасивен", каза Атал след предсрочните избори.

По време на кампанията премиерът в оставка успешно запълни празнината във властта. Обезсърчени от привидно необмисленото решение на президента да свика нови избори и предпазливи, че ниските му рейтинги на благосклонност могат да повлияят на техните кандидатури за преизбиране, депутатите избраха да се обединят зад младия и борбен Атал, а не токсичния Макрон.

След като президентският лагер постигна по-добър от очаквания резултат на предсрочните избори, скоро бившият премиер вече може да се позиционира за бъдещето – освободен от властта на Макрон.

Въпреки че загуби приблизително една трета от местата си в Националното събрание, центристката коалиция успя да се класира на второ място след левия алианс Нов народен фронт (NFP), но пред Националното рали, което анкетьорите очакваха да спечели. С раздробена законодателна власт центристките сили биха могли да играят ключова роля въпреки изборното си поражение.

Вследствие на този частичен успех, изтръгнат от пастта на поражението, Атал се възползва от момента и пое контрола над основната центристка група в парламента, Renaissance, против волята на президента.

Сега 35-годишният мъж е насочен към това да поеме и партията, поставяйки го отново в сблъсък с френския президент – човек, който веднъж го описа като "почти като малкия ми брат."

От мини-аз на Макрон до заплаха

Талантлив комуникатор без преобладаваща идеологическа линия, Атал беше ценен актив за Макрон след избирането му през 2017 г. След като влезе в парламента, Атал, продукт на парижки елитни институции, беше министър на младежта, бюджета и образованието и имаше кратък престой като говорител на правителството по време на пандемията от COVID-19, преди да стане министър-председател.

Макар и бивш член на Социалистическата партия, Атал прегърна десни политики, позиционирайки се като фигура на закона и реда, позиция, която повиши популярността му.

По време на назначаването си Атал беше смятан за последната карта на Макрон срещу метеоритния възход на изгряващата звезда на крайната десница Джордан Бардела преди европейските избори. Атал взе активно участие в кампанията за ЕС, дори с риск да засенчи водещия кандидат на Ренесанс Валери Хайер, но в крайна сметка се провали, тъй като "Националният фронт" на Бардела завърши с двуцифрена преднина пред центристите.

Все пак Атал изглежда е излязъл невредим от изборните неволи на собствения си лагер.

"Габриел Атал е популярен както винаги сред французите, въпреки поражението му на изборите за Европейски парламент и на парламентарните избори, което не оказа влияние върху популярността му", казва Батист Дюпон, изследовател от института за социологически проучвания IFOP. "Свикването на предсрочни избори не беше популярно решение, поради което Габриел Атал не загуби популярност, той зае позиция срещу президента, казвайки, че не разбира, че не е избрал разпускането."

"Ролята на злодей падна върху раменете на президента", добавя Дюпон.

Макрон официално прие оставката на Атал на 16 юли и оттогава премиерът в оставка действа като лидер на служебно правителство, тъй като президентът не бърза да назначава нов изпълнителен директор.

Междувременно Атал продължи да изгражда политическата си идентичност, управлявайки кризи и празнувайки със спортисти по време на Олимпийските игри в Париж, като същевременно приема новата си роля на парламентарен лидер.

Въпреки забавянето на Макрон при съставянето на ново правителство, Атал се свърза с други лидери на парламентарни групи, предлагайки политически разговори в разпокъсания законодателен орган, където нито една група не притежава мнозинство.

Амбициите му все повече обезпокояват съюзниците на президента.

"Ако започнете президентската кампания за изборите през 2027 г. сега, ще бъдете пометени", каза Макрон, който няма да има право да се кандидатира за преизбиране след три години, пред лидерите в своята коалиция, включително Атал, по време на среща в Елисейския дворец, съобщи Le Parisien. Макрон поиска от своите съюзници да поставят "нацията" пред своите "преждевременни амбиции". Планът на Атал да ръководи както парламентарната група на Renaissance, така и партията, което ще му даде контрол върху стратегиите и средствата за кампанията, предизвика критики.

"Няма по-добър начин да се изгорите от това да се опитвате да контролирате всичко наведнъж", каза ренесансов играч в тежка категория и съюзник на Макрон, който говори при условие за анонимност.

Въпреки недоволството в Елисейския дворец, Атал печели подкрепа сред законодателите. "Габриел Атал е зреещ политически плод. Той все още не е узрял, но се движи през етапите с пълна скорост", казва депутатът от Renaissance Ан Генетет.

"Кампанията на Габриел Атал доказва, че когато даваш всичко от себе си, постигаш резултати", добави Женет, като се съгласи с "умишлена шега" към предшественичката на Атал Елизабет Борн и Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase