Снимка: БГНЕС

Одри Хепбърн и Грегъри Пек се возят на него в "Римска ваканция". Той е възприет от модовете във Великобритания като любим вид транспорт. А сега краси и музеи по целия свят, от Триеналето в Милано до Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Легендарният скутер Vespa остава символ на италианската следвоенна свобода и самонадеяност.
Сега Матео Салвини, вицепремиерът и министър на транспорта, обеща да спаси превозните средства от "екологичната лудост" на зелената сделка на ЕС.

Националистическата партия на Салвини Лига, част от управляващата коалиция, представи проектозакон, който ще признае скутерите за "национално културно наследство". Партията каза, че законът ще освободи Vespa от бъдещи ограничения за движение, наложени от местни, национални или европейски законодатели.

Vespa е "италиански символ на две колела, който е известен по целия свят, а всички му се възхищават"

"Това е предложение от здрав разум, което "Лига" ще преследва, за да защити наследството, мита и италианския символ на две колела, който е известен и уважаван по целия свят", каза Салвини в публикация във Facebook.

Piaggio започва да произвежда Vespa през 1946 г. Любителите на историческите модели похвалиха съобщението на Салвини. "Собствениците на Vespa трябва да бъдат защитени", каза Алесия Галиото, 48-годишна, национален секретар на Vespa Club d’Italia. "Подобно на спагетите и пицата, Vespa е символ на Италия."

Галиото, която притежава около 90 скутера Vespa, които държи в "частен музей" във Виченца, каза, че Vespa Club d'Italia е призовал за проектозакона преди година и половина като превантивно средство за спасяване на скутера от бъдеща регулация. Представителите на "Лига" за регионите Венето, Ломбардия, Лигурия и Лацио, както и Европейският парламент, впоследствие се заеха с каузата.

Vespa Club d’Italia наброява 95 000 членове, много от тях с ретро модели, произведени между 40-те и 70-те години на миналия век. Клубът организира хиляди събития, включително разходки със скутер из Италия всяка година.

Но скутерите замърсяват много околната среда. Техните двутактови двигатели, работещи с масло и бензин, произвеждат толкова замърсявания, колкото 30-50 четиритактови.

През 2019 г. Генуа, където беше изобретена Vespa, преди производството да бъде преместено в Понтедера в Тоскана, последва Амстердам в забраната на по-старите модели в части от центъра на града. Стотици разярени шофьори тогава паркираха скутерите си на площада, скандирайки лозунга: "Роден в Генуа, умира в Генуа".

Мнозина се страхуват от още по-строги ограничения от страна на ЕС, който планира да забрани продажбата на нови автомобили с емисии на CO2 до 2035 г., за да намали емисиите. Въпреки че мотоциклетите не се споменават в плановете на ЕС, мотоциклетистите изразиха загриженост, че европейските политици ще се възползват от тях.

Салвини каза, че ще защитава италианците от други политики на ЕС, описвайки директивата за зелените домове, одобрена през март, като "поредната европейска лудост". Неговата реторика го отличава от коалиционния му партньор Джорджия Мелони, която изненада коментаторите, като често възприема подход на сътрудничество на сцената на ЕС.

Галиото каза, че макар старите скутери Vespa несъмнено да са замърсявали, те не са навредили много на околната среда. "Собствениците не ги използват всеки ден", каза тя. "Вадят ги за събирания, специални поводи и събития."

Леонардо Пилати, 66-годишният вицепрезидент на клуба Vespa, каза, че се надява бъдещ закон да се прилага и за други скутери, произведени от Ducati, Morini и Lambretta. "Би било хубаво, ако можем да спасим и останалите", каза той, цитиран от The Times. "Дори и ако Vespa са по-ценни за нацията от всеки един от тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase