Снимка: БГНЕС

Мария Габриел се готви да заеме поста на заместник генерален секретар на НАТО, пише Клуб Z, като се позовава на свои източници. От изданието посочват и че информацията, че кандидатурата на бившата вицепремиерка се обсъжда за бъдещ заместник на Марк Рюте е потвърдена и от дипломати.

На върха в НАТО предстои пълна смяна на цивилното ръководство, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте бе избран да замени настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг. Това ще стане на 1 октомври, когато изтича мандатът му.

Междувременно стана ясно, че неговият заместник - румънецът Мирча Джоана, почти със сигурност ще напусне НАТО, за да се кандидатира за президент в родината си. Очаква се той да обяви кандидатурата си като независим претендент в края на август, като почти всички социологически проучвания в страната го сочат за победител на вота през ноември.

Според източници това е постът, който Габриел иска да заеме, като одобрението ѝ за поста на практика е договорено, като е осигурена и подкрепата на САЩ и Великобритания.

Заместник генералният секретар на НАТО подпомага работата и замества при отсъствие титуляра на поста, който е международен дипломат, представляващ Алианса и негов основен говорител. Генералният секретар отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет, ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО, ръководи също Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране.

По традиция постът се заема от европеец, докато представител на САЩ винаги е начело на военното ръководство, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase