Снимка: Twitter

Еманюел Макрон възмути французите, след като замина на почивка. 

Ваканцията на прецизидента идва в момент, когато отпуските на полицията са отменени, лекарите от спешна помощ и спешните отделения са в пълна готовност, а общинските служители полагат извънреден труд, за да поддържат града в по време на най-голямото спортно събитие.

Според съобщенията Макрон е напуснал столицата, за да почива на френската Ривиера заедно със съпругата си Брижит, дъщеря си Лоранс Озиер и нейния партньор Матю Графенстаден.

Семейството е отседнало във Форт де Брегансон, който някога е бил военен пост, използван от френските войски в битки срещу англичаните през 1707 и 1793 г. Френският президент е оборудвал историческата крепост с плувен басейн и сигурни комуникации, за да може да управлява страна от морския бряг.

Трябва да се отбележи, че за Макрон е семейна традиция да почиват в Брегансон, който посещават почти всяка година, откакто той встъпи в длъжност през 2017 г.

Но неговата почивка идва и на фона на политическа криза за Франция, която няма правителство, а виновникът за това е самият Макрон.

Възмущението на французите се разпали допълнително, след като френски таблоид пусна снимки на Макрон, заобиколен от мъже на яхта, които сякаш се боричкат с него.

Ваканцията не хареса на политическите опоненти н президента. Кристиан Пике, член на левия Нов народен фронт (НПФ), който спечели най-много места на наскоро приключилите предсрочни избори, свикани от Макрон, каза, че партията му няма да позволи на президента да се измъкне лесно.

"Ще оказваме натиск върху Еманюел Макрон докрай. Той няма да тръгне за Брегансон с чувството, че ще го оставим сам", каза Пике.

Междувременно, в остра редакционна статия, френският всекидневник Le Figaro нарече Макрон "случайния работник на Елисейския дворец" - имайки предвид официалната резиденция на президента.

Олимпийските игри в Париж започнаха със серия от проблеми, след като крайнолеви саботьори унищожиха високоскоростните железопътни линии в страната в деня на церемонията по откриването.

След това самата церемония предизвика недоволство от всички страни, тъй като драг кралици и трансджендъри изпълниха това, което мнозина описаха като пародия на "Тайната вечеря", което доведе до извинениние от страна на организаторите на Олимпиадата.

Запитани за оттеглянето на президента в решаващ момент, екипът на Макрон каза, че той все още е начело, фокусирайки се върху Олимпиадата и следейки отблизо събитията, развиващи се в Близкия изток. Екипът каза, че Макрон е разговарял с Масуд Пезешкиан, новия президент на Иран, в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase