Снимка: Pixabay

Impossible Foods Inc. преодоля първото препятствие в проточилия се процес на продажба на своя бургер на растителна основа в Европейския съюз, който е най-големият пазар на алтернативно месо в света.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) постанови, че соевият легемоглобин, добавка в Impossible Burger, известна като „хем“, не поражда опасения за безопасността при предложената употреба и ниво на употреба, според подаденото заявление. Съставката дава на бургера вкус и мирис на месо и се получава от генетично модифициран щам дрожди Komagataella phaffii, с предишно наименование Pichia pastoris.

Решението на надзорния орган на ЕС за безопасност на храните бележи първия етап за Impossible Foods в Европа, където от края на 2019 г. тя се опитва да получи регулаторно одобрение за продажба на своя бургер. Европа е най-големият пазар за растителни алтернативи на месото и морските дарове, като потребителите са по-възприемчиви към подобни вкусове от тези в САЩ колеги.

Становището за безопасност на храните остава временно, като подлежи на текуща оценка на безопасността от група, която изучава генетично модифицираните храни, заявиха от EFSA.

Impossible започва да продава своите изкуствени пилешки хапки и колбаси в Обединеното кралство през 2022 г., като произвежда тези продукти без хем. Обединеното кралство, което напусна ЕС през 2020 г., до голяма степен продължава да следва същата регулаторна рамка като блока.

Властите в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Сингапур са постановили, че хемът е безопасен за консумация от човека или че не поражда опасения за общественото здраве и безопасност. Според Катя Мертен-Ленц, съдружник в Food Law Science & Partners в Брюксел, Европейската комисия обаче има едни от най-обширните изисквания за безопасност на храните, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase