Снимка: БГНЕС

Френските богаташи проучват начини да изнесат парите си извън страната поради опасения, че ново ляво правителство може да наложи данъчна ставка от 90 процента и да конфискува всички наследства на стойност над 12 милиона евро.

Техните притеснения ще бъдат успокоени, поне за момента, от съобщение в понеделник от твърдолявата партия "Непреклонната Франция", че прекъсва преговорите за съставяне на правителство с другите три партии в съюза Нов народен фронт (НПФ), на фона на кавги за избор на нов премиер.

Въпреки това много заможни французи са достатъчно разтревожени, за да говорят с данъчни адвокати за изнасяне на парите им в чужбина, според десния вестник Le Figaro.

"Получаваме 25 до 30 процента повече обаждания", казва Филип Лоренц от адвокатската кантора August Debouzy.

Подобни политики на предишни леви правителства доведоха до данъчно напускане, последно през 2012 г., когато Франсоа Оланд стана президент, обещавайки 75% данъчна ставка върху печалби над 1 милион евро годишно.

Намаляването на корпоративните данъци на президента Макрон и реформите в полза на бизнеса са непопулярни сред много избиратели, но те привлякоха чужд капитал и помогнаха за намаляване на безработицата до най-ниското ниво от четири десетилетия.

Някои френски данъкоплатци бяха изплашени от заплахата на "Непреклонната Франция", най-голямата партия в коалицията NPF, да наложи 100-процентов данък върху големи наследства.

Ерик Жерар от Optigestion, компания за управление на богатство, каза: "Моите клиенти с активи над 12 милиона евро отказват да се оставят да бъдат ограбени."

Решението на Макрон да свика предсрочни парламентарни избори хвърли Франция в политическа криза, докато се готви да бъде домакин на Олимпийските игри.

Традицията повелява NPF, като най-голямата парламентарна група, да бъде помолена да състави ново правителство, но левоцентристките социалисти и по-радикалните партии в алианса досега не са успели да постигнат съгласие кой да бъде министър-председател.

"Непреклонната Франция" формира Нов народен фронт с умерените социалисти, Зелените и комунистите. То обвини социалистите, че блокират споразумението за несоциалистически кандидат, но самата твърдолява партия отхвърли кандидати, предложени от други партии. Поддръжниците на Меланшон искат той да бъде министър-председател, но той е разногласна фигура, чиято революционна реторика отчужди лявоцентристите.

Макрон преназначи Габриел Атал, напускащия премиер-центрист, за временно изпълняващ длъжността.

Президентът може би се надява, че NPF, разнородна група от партии, събрани малко преди изборите, скоро ще се разпадне.

Това може да остави пътя отворен за него да назначи умерен министър-председател начело на коалиционно правителство, което ще изключи както твърдата левица, така и твърдата десница.

Чуждите инвеститори изглеждат по-оптимистични от много от най-богатите хора във Франция.

Първоначално инвеститорите изпаднаха в паника, когато Макрон свика изборите, но мнозина сега виждат политическата задънена улица като най-лошия изход. Перспективата за твърде разделен парламент, за да въведе радикални промени в политиката, успокои пазарите.

Политическата криза обаче може да предизвика изтичане на мозъци.

Според Le Figaro сред обмислящите напускане са средни и висши мениджъри на технологични и финансови компании.

Не само перспективата за по-тежка данъчна тежест ги тревожи.

"Това е сбор от проблеми. Нашите клиенти се тревожат за посоката, в която поема обществото, икономическата нестабилност и бъдещето на техните спестявания", каза Лоренц.

Манифестът на "Непреклонната Франция" призовава за обръщане на про-бизнес икономическите реформи на Макрон, данъчна ставка от 90 процента върху доходи над 400 000 евро годишно, изместване на възрастта за пенсиониране обратно на 60 от 64, контрол върху цените на стоките, определени като "основни стоки" , 14-процентно увеличение на минималната работна заплата и ангажименти за публични разходи от поне 150 милиарда евро за три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase