Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Испания стреляха с водни пистолети по туристи в Барселона в последната демонстрация в страната срещу масовия туризъм.

Хиляди хора носеха плакати с лозунги като "Туристите да се прибират у дома" и "Туризмът убива града". Някои се изправяха и срещу чужденци, докато вървяха по улиците, пръскайки ги с вода или предизвиквайки ги вербално, пише вестник El País.

Местната полиция изчисли, че 2800 души са дошли на демонстрацията в събота, въпреки че организаторите твърдят, че са присъствали 20 000 души, пишат от The Times.

Протестът имаше за цел да привлече вниманието към проблеми, като пренаселените улици, шумовото замърсяване и антисоциалното поведение, както и рязко растящите разходи за наемане или закупуване на имоти.

Организаторите избраха La Rambla, оживената пешеходна улица в центъра на Барселона, чиито атракции включват пазара La Boqueria и исторически сгради като двореца Virreina.

Повече от 140 организации в града се включиха в шествието, включително сдружения на жители, природозащитници и профсъюзи.

Сред изложените лозунги бяха призиви към кмета на Барселона - Хауме Колбони от Каталунската социалистическа партия - да предприеме повече действия, като например ограничаване на броя на круизните кораби и полети и ограничаване на броя на кафенетата по тротоара.

Колбони, който наскоро обяви план за забрана на краткосрочните наеми в града от края на 2028 г., отговори чрез социалната мрежа Twitter/X, че неговият "ангажимент за ограничаване на масовизацията на туризма и последиците от него в града е непоклатим".

По-рано тази година подобни протести бяха проведени в Майорка, Малага и Канарските острови.

Антитуристически графити и плакати се появяват на редица туристически горещи точки и носят послания като "Моето нещастие, твоят рай" и "Дигитални номади, не сте добре дошли тук".

През 2023 г. Испания е втората най-посещавана страна в света след Франция с над 85 милиона туристи. Този брой е с 19% по-висок от предходната година, според класацията на ООН за световен туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase