Снимка: БГНЕС
fallback

Нервност се усеща сред тълпата, събрана на площада на Републиката в Лион. Докато окончателните избирателни секции затваряха в най-значимите избори в скорошно време, стотици хора се тълпяха наоколо, чакайки да разберат какво очаква Франция.

Малко след 8 вечерта Флоран Мартинс изтича през площада с мобилен телефон в ръка.

"Спечелихме!", извика 23-годишният младеж, гласът му трепереше от недоверие, докато хората около него избухнаха в бурни аплодисменти. "Левицата победи!"

При шокиращата победа окончателните резултати оставиха широкия ляв алианс като най-голямата сила във френския парламент, като Новият народен фронт взе 182 места. Центристката група на Еманюел Макрон, Ensemble, беше на второ място със 163 места - по-силно представяне от очакваното. Крайнодясното, антиимиграционно "Национално обединение" на Марин Льо Пен се класира трето със 143 места.

"Това е толкова хубаво", казва Мартинс. "Цял ден съм в паника." Наблизо Вероник Лепорте, на 69 години, описва резултатите като зашеметяващи. "Това е огромно облекчение", казва тя. "Бяхме толкова уплашени."

Това е чувство, което отекна в цялата страна, пишат от The Guardian. В Париж се разнесоха викове на радост, докато резултатите предизвикваха спонтанни прегръдки сред непознати и няколко минути аплодисменти.

Хиляди се изсипаха на "Площада на републиката", за да празнуват, размахвайки плакати с надписи "Франция е съшита от миграцията" и "Франция казва: "Майната ви RN", повтаряйки митинги в градове като Тулуза и Нант.

В навечерието на изборите социологическите проучвания многократно предполагаха, че RN е на път да се превърне в доминираща сила в националното събрание на страната. Рано в неделя, когато избирателната активност достигна най-високата си цифра от четири десетилетия, въпросът в ума на всички беше дали RN ще спечели абсолютно мнозинство.

До неделя вечерта нито едно от предположенията не се оказа точно. "Мисля, че този резултат е изненада за всички, независимо дали сте фашисти или като мен, леви", казва Шарл Доменьо, 52-годишен дългогодишен член на партията LFI.

"Мисля, че има много хора, които като мен спят лошо и се хранят лошо от няколко седмици насам", добавя той. "Но тази вечер се чувстваме добре, нали?"

За някои чувството на облекчение беше помрачено от осъзнаването, че изборите все още са подсилили редиците на Национален сбор, която почти удвои размера на групата си от 88 членове в отиващия си парламент.

"Искам Еманюел Макрон да подаде оставка", казва 37-годишният Стефан, призовавайки френския президент да започне избори през есента. "Ако има малко смелост и честност, мисля, че трябва да подаде оставка, защото в крайна сметка той участва във възхода на крайната десница."

Някои от неделните резултати вероятно могат да се отдадат на съгласуваните, продължили седмици усилия за блокиране на десницата, които се засилиха през последните дни, след като Национален сбор излезе начело на първия тур на гласуването.

От Монпелие до Марсилия хората се впуснаха в действие в опит да задържат крайната десница от портите на властта. Повече от 200 кандидати се оттеглиха между първия и втория тур на изборите, в опит да изградят единен "републикански фронт", който да попречи на Национален сбор да спечели.

Историци, юристи и мюсюлмански лидери бяха сред онези, които събраха хората да гласуват срещу RN, усилията им бяха подкрепени от 10 000 християни, които се подписаха в колона, описваща RN като политическа сила, която предлага "нищо друго освен манипулация и илюзия".

"Щастливи сме, защото не харесваме расизма", добавя той. "Национален сбор не говори за заплати, пенсиониране, пенсии. Всичко, за което говореха, бяха чужденци и ислям."

Все пак изборите, които продължиха седмици, причиниха разногласия, насърчавайки някои, които атакуваха мюсюлмани и цветнокожи хора, тъй като десницата се зарече да забрани лица с двойно гражданство от определени работни места, да премахне правата на гражданство за деца, родени и отгледани във Франция от чуждестранни родители, и да работи за забрана забрадки на обществени места.

Атмосферата в страната беше "изключително напрегната", казва Рафаел Глюксман, който ръководеше групата на левите на последните избори за Европейски парламент, каза пред радио France Inter миналата седмица. "Франция е на ръба на скалата и не знаем дали ще скочим."

В Лион в неделя десетки магазини бяха барикадирали прозорците си, подготвяйки се за риска от насилствени протести. Около 30 000 полицаи бяха разположени в цялата страна, тъй като вътрешният министър на Франция изрази опасения, че някои ще се възползват от резултата, за да предизвикат "хаос".

Създадена в началото на 70-те години като Национален фронт, партията на Льо Пен някога е включвала в редиците си бивши членове на военна част на Вафен-СС под нацистко командване по време на Втората световна война.

Изпъстрена с антисемитски, хомофобски и расистки възгледи, партията дълго време беше парий и широко възприемана като опасност за демокрацията. Докато Марин Льо Пен прекара голяма част от последното десетилетие в работа за смекчаване на имиджа на партията, нейната дълбока враждебност към имигрантите и мюсюлманите остана.

В неделя, когато екзитполовете сочеха поляризиран парламент, някои се чудеха как точно ще се появят резултатите в националното събрание на страната.

Анализатори предупредиха, че изборите могат да доведат до продължителен период на парализирана политика във втората по големина икономика в еврозоната, точно когато Франция се подготвя за домакинството на Олимпийските игри в края на юли и докато Европа продължава да се бори с войната в Украйна.

"Ще бъде сложно", казва 29-годишен младеж, пожелал анонимност. "Но това е въпрос за утре. Защото левицата не спечели пълно мнозинство и ще видим дали ще обединят сили с центристите на Макрон. Но днес е добър ден."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

МИЛ РУСОФИЛ

преди 2 месеца

УНИЖАВАМ русофили, ВНИМАВАЙ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАШ, ЗАЩОТО КОГАТО ВЗЕМЕМ УПРАВЛЕНИЕТО ЩЕ ТИ ИЗПЪЛНИМ ЖЕЛАНИЯТА!!!...

110

Анонимен

преди 2 месеца

Какви избиратели са тези отреплки които заливат с боя вековни произведения на изкуството, маГовнярке нело?! Това са *** отпа дъци на човечеството, които са поставени там да ни покажат нещо. Това нещо обикновено е някаква по мия, която извергясалата либерална говнярщина се опитва да насади на нормалните хора. Както повечето други избори, и тези във Франция бяха опустушени от тази проказа, за да може глобалисткия античовешки сатанизъм да прогресира.

109

Джордж Оруел

преди 2 месеца

И какво толкова се радват на левите разсипници? Пък и вкарали някакви небивалици за ,,фашисти" (те също са леви, колкото и соцпропагандата да твърди обратното), които се занимават с политика. Дори били от Вафен СС... А също и ,,крайнодесни", което е абсурд, защото десните проекти дават предимство на личността пред колектива. А всички тоталитарни организации са етатистки и егалитаристки. Разликата е, че едните са интернационалсоциалисти, а другите - националсоциалисти. И расистки. Ето разликата..

fallback