Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основният фокус тази седмица безспорно ще бъде във Вашингтон, където ще се проведе нещата на върха на НАТО. Тя е по повод 75-годишнината от създаването му. Членовете на блока определено искат да демонстрират единство, но дали ще успеят? Срещата, която ще се проведе в САЩ, безспорно е в разгар на политическа несигурност. Има уязвимост и безпокойство във въздуха, пише The Washington Post.

Проблем номер едно за съюзниците на САЩ определно е Доналд Тръмп, който може да се появи в Белия дом. Безспокойството нараства особено след представянето на американския президент Джо Байдън по време на дебата срещу Тръмп. В Европа се страхуват, че Тръмп, ако не напусне НАТО, ще отслаби сериозно задълженията си към алианса. Това със сигурност ще подкопае трансатлантическото единство, казва още изданието.

Вътрешнополитическата ситуация се усложнява и в самите европейски страни, където в резултат на избори набират сила „популистки, крайнодесни фракции“, включително по-благосклонни към Русия и скептични към НАТО, пише още в-к “Труд”.

„Срещата на върха се превърна от оркестриран спектакъл в едно от най-тревожните събирания на съвремието“, каза миналата седмица високопоставен служител на администрацията на Байдън пред колумниста на Washington Post Дейвид Игнатиус.

Основните теми със сигурност ще бъдат Украйна, войната, Русия и евентуален мир.

„Войната в Украйна няма как да не доминира в процеса. Въпреки настояването на Киев и нетърпението на някои от неговите източноевропейски съседи, членството на Украйна в НАТО не се обсъжда . Вместо това отделни държави от НАТО сключват значителни двустранни споразумения за сигурност с украинците и работят за ускоряване на трансфера на оръжия и военна помощ, докато украинските сили държат линията повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия.

Дипломатите във Вашингтон са наясно, че Тръмп може да избере да прекрати военната подкрепа за Киев, което вече беше обект на скъпо забавяне, тъй като някои републиканци в Конгреса възпрепятстваха необходимото финансиране в продължение на месеци. Те се страхуват от сценарий, при който Белият дом на Тръмп може мълчаливо да позволи на Русия да консолидира контрола си върху незаконно завоюваните територии в Украйна, настоявайки за договорен мир, преди Киев да вземе надмощие във войната.

Ето защо както администрацията на Байдън, така и някои правителства в Европа отчаяно се опитаха да осигурят „упорита на Тръмп“ подкрепа за Украйна в близък до средносрочен план”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase