Снимка: Pixabay
fallback

Европейските домакинства в отделните страни на ЕС са се сблъсквали със значително различаващи се ценови равнища при крайното си потребление през 2023 г., съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания (143 процента от средното за ЕС), Ирландия (142 процента) и Люксембург (135 процента). Същевременно най-ниските равнища са в България и Румъния (по 60 процента) и Полша (66 процента), съобщи БТА.

Най-голяма разлика има в цените на алкохола и тютюна

През 2023 г. равнището на цените на алкохола и тютюневите изделия е 3,2 пъти по-високо в Ирландия, където са били най-скъпи, отколкото в България, където са били най-евтини. Най-ниските ценови равнища на алкохола и тютюневите изделия са отчетени в България (66 процента от средното за ЕС), Полша (77 процента) и Румъния (85 процента). В същото време най-високите нива са регистрирани в Ирландия (211 процента), Финландия (170 процента) и Дания (133 процента). Тази голяма разлика в цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти, отбелязва Евростат.

Ресторантите и хотелите се нареждат на второ място по разлика в ценовите равнища, като най-ниските ценови равнища са регистрирани отново в България (52 процента от средното за ЕС), Румъния (65 процента) и Унгария (72 процента), а най-високите - в Дания (152 процента), Финландия (129 процента) и Ирландия (128 процента).

Дрехите се нареждат на трето място по отношение на вариациите в ценовите равнища, като най-ниските цени на дрехите са регистрирани в Испания (81 процента), България (82 процента) и Унгария (88 процента), а най-скъпите - в Дания (131 процента), Чехия (126 процента) и Естония (118 процента).

Значителни разлики са регистрирани и при храните и безалкохолните напитки (от 74 процента от средната стойност за ЕС в Румъния до 119 процента в Люксембург), личните транспортни средства (от 90 процента в Словакия до 129 процента в Дания) и потребителската електроника (от 92 процента в Италия до 113 процента във Франция).

По отношение на ценовите равнища на храните и безалкохолните напитки, в България те достигат 88,3 процента от средната стойност в ЕС, като сред страните членки по-евтини са били цените при тази група стоки в Румъния (73,5 процента) и Полша (77,5 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Справедлив

преди 1 седмица

Правилно. По -ниски доходи и по - ниски цени, така трябва да бъде. А равенство в " ЕС " никога няма да има, както и съществуването на съюза ще приключи скоро . Зависим съюз, няма как да съществува дълго.

64

Аха

преди 1 седмица

А заплатите какви са при нас, ще видим ли и една статия "У нас заплатите най-ниски от целия ЕС и половината Африка"

63

до 61

преди 1 седмица

До Анонимен,изобщо не са ви евтини заплатите и пенсииите,тоя мит отдавна рухна,само официалните ви заплати са ниски,но реалните-не,пари в плик,всяко тримесечие тлъсти премии като една годишна европейска заплата,пари за дрехи,за храна(необлагаеми),пари за коледа,за великден,за лятото,край няма,за година получавате колкото европееца няма да види за целия си трудов стаж,но това не е най-лошото,проблема е,че вземате всики тези при без дори да стъпите на работното си място,камо ли да сте свършили

fallback