Снимка: Pixabay
fallback

Все повече млади хора обръщат гръб на новините. Те ги смятат за депресиращи, отблъскващи, а на моменти дори и скучни. Данните са от глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет, съобщава БНР.

Около 39% от анкетираните казват, че често умишлено избягват новините. Войните в Украйна и Близкия изток са допринесли за желанието на хората да изключат новините, смята Ник Нюман, един от авторите на доклада.

Посочва се още, че избягването на новините е достигнало връхната си точка. Въпреки това в САЩ, където през ноември предстоят президентски избори, има слабо повишение на интереса към новини.

Общата тенденция да се избягват новините върви твърдо надолу. Във Великобритания интересът към новините е намалял почти наполовина от 2015 година насам. Нюман заяви за BBC, че някои хора се чувстват все по-претоварени и объркани от количеството новини, докато други се чувстват уморени от политиката.

Жените и по-младите хора са по-склонни да се чувстват уморени от поднасяното количество новини, според доклада. Междувременно доверието в новините, за онези които ги слушат и гледат, остава стабилно на 40%, но все още е с 4% по-ниско като цяло, отколкото беше в разгара на пандемията от коронавирус, сочи проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Ади Х

преди 1 седмица

Нормално, в топ новините на първа страница рядко има повече от една добра новина на ден. Само смърт, война, политика, извращения и подобни. Парадокса тук, е че ако се направи един сайт, който да е само с позитивни новини, то интереса към тях ще е слаб. И какво излиза, не искаме да четем за убийствата в двора на село и кой, кого взривил. Но пък само на тях кликаме. Съответно медиите са и принудени да дават акцент на тези тъпотии, за да има кликинг по рекламите.

22

баба мара

преди 1 седмица

медиите в българия са отвратителни канят едни и същи задават едни и същи въпросикоито не касаят хората мисирките непрекъснато прекъсват гостите си и не може да серазбере кои какво казва л кулезич г шекерова м бенатова харизанов дремджиев това е нещоотвратително

21

Ко,,, не

преди 1 седмица

На хората им писна от лъжливи ,прости и неграмотни ***, без чуство за емпатия

fallback