Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вестник The Washington Post информира, че на президента Джо Байдън му предстои “напрегната среща” с “разтревожени” съюзници в Италия, където ще се проведе среща на върха на Г-7. Току-що преживели неочакваната победа на десните и крайнодесните партии, сега те се опасяват още повече, че след Европа, радикални промени ще засегнат и Съединените щати.

В статията си The Washington Post допълва, че “призракът на завръщането на Тръмп” кара европейците да се чудят  дали Старият свят ще може сам да се справи със защитата си, без подкрепата на Вашингтон, ако републиканецът спечели изборите в САЩ. “Фокус” цитира изданието, което с тревога отбелязва,че лидерите в Европа са несигурни за бъдещето без американска подкрепа и трябва да се научаст да се справят сами.

"Сянката на Тръмп наистина надвисна над Г-7, но също така ги стимулира“, казва Армида ван Ридж, старши сътрудник в лондонски мозъчен тръст. Според нея, въпреки факта, че Европа рискува да остане без основния си "защитник“, това е отличен шанс за нея да преодолее зависимостта от САЩ и да започне да разчита на собствените си сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase