Снимка БГНЕС, архив

Разкритикуван за разпускането на Националното събрание след провала на неговия лагер на европейските избори, френският президент Еманюел Макрон защити решението си по време на пресконференция, предаде АФП.

Той го определи като начин на "изясняване" на желанията на народа и призова за "настъпление" срещу крайната десница, която е в силна позиция преди парламентарните избори.

За пръв път френският държавен глава призна и "отговорността" си за провала на своя лагер, който беше разгромен на европейските избори на 9 юни от крайнодясната партия Национален сбор (НС). Той същевременно отказа да приеме "духа на поражението" и отрече, че е искал да "предаде ключовете на властта на крайната десница".

На пресконференция, продължила повече от час и половина, президентът се опита да оправдае решението си за разпускане на парламента, което потопи страната в несигурност, изненада собствения му лагер и накара републиканската десница да се разпадне заради евентуален съюз с НС.

"Поемам пълна отговорност за това, че предизвиках движение за изясняване на ситуацията. Първо, защото френският народ ни помоли за това в неделя. Когато 50% от французите гласуват за крайнодесните, а ти имаш относително мнозинство в Събранието, не можеш да им кажеш: "Ще продължим, сякаш нищо не се е случило", заяви той.

Въпреки намаляващата си популярност и социологическите проучвания, които сочат НС като явен фаворит на изборите на 30 юни и 7 юли, Еманюел Макрон призова партиите от неговото мнозинство да започнат дискусии с други политически формации, които са "казали "не" на крайностите", за да "изградят общ проект, който да е искрен и полезен за страната", и да "управляват".

Очертавайки няколко програмни мерки (мащабен дебат за секуларизма, забрана на телефоните за лица под 11 години и т.н.), президентът обърна гръб преди всичко на крайната десница, която би се застъпила за "социално изключване", и на крайната левица, олицетворявана от La France Insoumise (LFI) (Франция без граници), която обвини в "антисемитизъм и антипарламентаризъм".

"Казвам крайно дясно, когато говоря за Национален сбор, защото неговите лидери продължават да твърдят, че има истински и фалшиви французи, продължават да обмислят намаляване на свободата на печата или отхвърляне на върховенството на закона", лансира той. Макрон настоя за опасностите от идването на власт на НС, която на изборите на 9 юни във Франция събра общо 31,37% от гласовете.

"Ако Национален сбор дойде на власт, какво ще се случи с нашите ценности, с нашите сънародници с двойно гражданство и различен произход, живеещи в нашите квартали", каза той, обвинявайки НС, че е "двусмислена спрямо Русия" по отношение на Украйна и че иска "да напусне НАТО".

"Пазарите са в паника, нашите международни европейски партньори са притеснени", посочи още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase