Снимка: БГНЕС

„Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Facebook, предаде БГНЕС.

В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна хирургическа интервенция, а следващите няколко часа ще бъдат решаващи.

Ето как реагираха европейските политици:

"Шокиран съм от новината за нападението над словашкия премиер Фицо след заседание на словашкия кабинет в Хандлова".

Това написа в социалната мрежа Х председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

Още по темата

"Нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения. Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство", добави Мишел.

"Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо", написа на свой ред унгарският премиер Виктор Орбан.

"Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!", добави Орбан.

"Остро осъждам подлото нападение срещу министър-председателя Роберт Фицо". Това написа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа.

„Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство", добави тя.

Роберт Фицо беше прострелян четири пъти пред Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

"Органите на реда ще предприемат всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан."

Това заяви главният прокурор Марош Жилинка.

Премиерът на Роберт Фицо беше прострелян четири пред Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава. Откаран е в болница.

Чешкият министър-председател Петер Фиала заяви, че стрелбата срещу словашкият премиер Роберт Фицо е "шокираща".

"Надявам се, че министър-председателят ще се възстанови бързо", каза Фиала.

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви, че е "дълбоко шокиран" от новината за нападението срещу словашкия му колега Фицо.

"Предавам най-искрените си мисли на словашкия министър-председател Роберт Фицо“, написа Чолаку в социалната мрежа Х.

"Такива крайни действия нямат никакво оправдание и извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност", добави той.

"Ужасен съм от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение."

Това заяви новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини от "Глас", коалицинен парньор на управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо (Смер-СД).

"Ужасен съм от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение. Не е задължително да сме съгласни с всичко, но има много начини да изразим несъгласието си по демократичен и законен начин", заяви Пелегрини.

"Нападението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо."

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като Фицо беше прострелян в Хандлова. Фицо и управляващата коалиция са критици на Украйна, като спряха доставките на оръжия за Киев.

"Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия."

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. Той е откаран в болница, съобщават словашките медии.

Според предварителната информация премиерът е прострелян четири пъти, като един от куршумите е попаднал в областта на корема. Трагедията се е разиграла пред Дома на културата в Хандлова. Градът се намира на 150 км североизточно от столицата Братислава.

Новината за покушението беше потвърдена и на заседанието на местния парламент. Заместник-председателят на Националния съвет Любош Блаха (Смер-СД) прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това премиерът е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

Президент и опозиция - шокирани

Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя: „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо. "Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта той.

Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети "всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase