Снимка: Bulgaria ON AIR

България няма да успее да влезе в Еврозоната от януари 2025 година, според прогнозите на банкери в страната.

"Още от една година назад ние се готвим да приемем еврото от началото на следващата година. Всички наши усилия са насочени към тази дата и едва ли има някаква промяна. Беше важно да стартираме редица важни проекти, които касаят самата банкова инфраструктура. Самият скок към еврото изисква доста инвестиции, които ние трябва да направим в нашите системи. Този процес е започнал и ние винаги сме се целили към края на годината", заяви изпълнителният директор на "Инвестбанк" Светослав Миланов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи няма тенденция хората да започват да превалутират от лева в евро своите депозити или кредити.

"Не сме видели такава тенденция. Хората все още се ориентират какво и как ще се случи. Нещата са спокойни, което на нас ни дава увереност, че няма кой знае каква особена драма. Най-вероятно дори хората са далеч по-информирани и по-подгoтвени, отколкото ние си мислим", отбеляза Миланов пред Bulgaria ON AIR.

За поредна година събитието Banking Today ще събере представители на банковия и финансов свят и регулаторните органи в България. Форумът ще се състои на 25 април в София, а организатор е Investor BG. В рамките на три панела топ експерти ще обсъдят прогнозите и очакванията на сектора за 2025 година, климатът за бизнес финансиране у нас, финансовите иновации, регулации и силата на изкуствения интелект. Участниците ще очертаят и какви нови полезни за бизнеса продукти и услуги ще предложи сектора през 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase