Снимка БГНЕС

50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни-членки, съобщава БНР.

За сравнение - общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71 на сто.

60% от анкетираните във всички страни-членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г..

Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт  в сравнение с есента на 2023 г. и  с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.. Осем от десет анкетирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите- членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване -  33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността  като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71 на сто от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред страните-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase