Снимка: БГНЕС

Базиликата Саграда Фамилия в Барселона има нова дата за завършване през 2026 г. Краят ще настъпи 144 години след полагането на първия камък.

Президентът на организацията, натоварена със завършването на шедьовъра на Антони Гауди, обяви датата миналата сряда, която съвпада със стогодишнината от смъртта на архитекта.

Естив Кампс каза, че разполагат с пари и материали, за да завършат сградата, включително 172,5-метровата централна кула, посветена на Исус Христос, което прави Саграда Фамилия Барселона най-високата сграда в Барселона.

Въпреки че сградата трябва да бъде завършена до 2026 г., работата по скулптури и декоративни детайли и преди всичко противоречивото стълбище, водещо до това, което в крайна сметка ще бъде главният вход, се очаква да продължи до 2034 г.

Когато работата започна през 1882 г., мястото беше открита земеделска земя, но през следващите години градът се разрасна около църквата. Стълбището, което ще се простира през два големи градски блока, ще включва изместването на около 1000 семейства и предприятия.

Докато някои изследователи на Гауди го оспорват, Кампс настоява, че стълбището винаги е било част от плана на архитекта.

"Ние следваме плана на Гауди докрай", каза той, цитиран от The Guardain. "Ние сме негови наследници и не можем да се откажем от проекта му. Планът, представен на местните власти през 1915 г., който е подписан от Гауди, включва стълбището."

Той добави, че са преговаряли с кмета на Барселона Хауме Колбони относно плана, тъй като местните власти имат последната дума. "Нямам кристална топка, която да ми каже кога ще вземат решение", каза той.

От самото си създаване Саграда Фамилия е преследвана от война, пренебрежение и липса на финанси
. Съвсем наскоро пандемията от Covid доведе до двугодишна пауза в работата на сайта.

Преди появата на масовия туризъм работата трябваше да се финансира изключително от дарения от разкаяли се грешници, което правеше паричните потоци непредвидими и мнозина се съмняваха, че работата някога ще бъде завършена. Поетът Джоан Марагал описва базиликата като "поезията на архитектурата … храм, който никога няма да бъде завършен, който непрекъснато се променя".

От десетилетия туризмът гарантира стабилен доход, като близо 5 милиона посетители годишно плащат €25-40 на посещение. Малко повече от половината от 125 милиона евро, които това носи, отиват за завършване на работата. Как се изразходва останалата част остава загадка, тъй като църквата не е длъжна да публикува своите сметки.

През 1936 г., в началото на испанската гражданска война, анархисти подпалиха криптата и унищожиха работилницата на Гауди и гипсовите модели, които той направи като ръководство за своите наследници, за да завършат работата.

Архитектът Луис Бонет и Гари спаси фрагментите и моделите на Гауди бяха старателно сглобени. Много от техническите подробности за това как да се реализира дизайнът на Гауди по-късно бяха изгладени от новозеландския архитект Марк Бъри с помощта на аеронавигационен софтуер.

Саграда Фамилия се смята за едно от чудесата на съвременния свят, но това не винаги е било така. Салвадор Дали описва нейната "ужасяваща и ядивна красота", докато Джордж Оруел я смята за "една от най-отвратителните сгради в света" и коментира, че анархистите са показали липса на вкус да не я взривят, когато са имали възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase