Снимка: БГНЕС

Италианският вицепремиерът Матео Салвини обвини френския президент Еманюел Макрон, че застрашава Европа, като отказва да изключи изпращането на западни сухопътни войски в Украйна.

Коментарите на Салвини, чиято крайнодясна партия „Лига“ е член на коалиционното правителство на премиера Джорджия Мелони, бяха направени на среща в Рим на десни и националистически европейски лидери за засилване на подкрепа преди парламентарните избори в ЕС през юни.

Предложението на Макрон миналия месец, че западни сухопътни войски могат да бъдат изпратени в Украйна, е „изключително опасно, прекомерно и извън равновесие“, каза Салвини на събитието, организирано от политическата група „Идентичност и демокрация“ на Европейския парламент.

„Мисля, че президентът Макрон с думите си представлява опасност за нашата страна и нашия континент“, каза Салвини по време на речта си, която до голяма степен подчерта консервативните семейни ценности. „Проблемът не е в майките и татковците, а във войнолюбците като Макрон, които говорят за война, сякаш сега няма проблем“, добави той. „Не искам да оставя на нашите деца континент, готов да влезе в Третата световна война.

Португалецът Андре Вентура, лидер на португалската крайнодясна партия „Чега“, която спечели на общите избори по-рано този месец, също говори на събитието, както и Харалд Вилимски от Партията на свободата на Австрия и бившият кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами, наред с други.

Френската крайнодясната лидерка Марин льо Пен не присъства лично, а вместо това изпрати видеообръщение.

Откровеният Салвини, който е министър на транспорта, е твърд популист, чиито коментари често го вкарват в глуха улица. По-рано този месец той каза за резултатите от изборите в Русия: „Когато хората гласуват, те винаги са прави“.

След смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални миналия месец той каза, че „зависи от руски лекари и съдии“ да определят причината. По-рано Салвини изрази възхищението си от руския президент Владимир Путин. Коментарите на Макрон миналия месец, в които той отказа да изключи изпращането на войски на място в Украйна, предизвикаха остър отговор от Берлин и други столици. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase