Снимка: архив, БГНЕС

Почти равен брой хървати живеят в Хърватия и в диаспората, информира хърватският портал Индекс. Според последните данни на Държавния статистически институт Хърватия има 3 855 641 жители, като се смята, че има над 3,2 милиона хървати в чужбина.

Според хърватския портал, въпреки че хърватите са емигрирали в различни периоди от историята, в някои периоди изселването е било особено интензивно.

Твърди се, че последната вълна е започнала след избухването на финансовата криза през 2008 г. и се е засилила с влизането на Хърватия в ЕС. Дотогава Хърватия дори имаше положителен миграционен баланс, повече хора се преместиха, отколкото напуснаха, главно заради заселници от Босна и Херцеговина. Според портала по този начин Хърватия се е върнала на нивото от края на 40-те години по отношение на населението, а почти една трета от населението са пенсионери.

За чужбина заминават предимно млади хора, които не могат да си намерят работа в Хърватия и са разочаровани от социално-икономическата ситуация.

В официалния уебсайт на Централната държавна служба за хърватите извън Хърватия е публикуван списък на държавите и броя на хърватите и техните потомци, живеещи в тях.

Според този списък 1,2 милиона хървати живеят в САЩ, следвани от половин милион в Германия, по 250 000 в Аржентина и Австралия, колкото са и в Канада. 200 000 хървати живеят в Чили, 100 000 в Нова Зеландия, 90 000 в Австрия, 80 000 в Швейцария, 70 000 в Бразилия, 60 000 в Италия. Тези данни са събрани въз основа на оценки на хърватските дипломатически и консулски мисии, хърватските католически мисии, както и преброявания на населението в страните, където живеят хърватски емигранти и техните потомци.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase