Снимка: Bulgaria ON AIR

Започва поетапното преместване на бежанците от "Овча купел" към други центрове в страната. Причината е амортизиране на сградата, но това съвпада и с недоволство от страна на жителите на квартала.

"Ако ги преместим на места, на които има по-малко жители, процентно те ще станат повече и ще възникнат пак проблеми. Въпросът е какви мерки се взимат и каква е тяхната социализация.  Абсурдно е в централните части на столицата да има такива центрове за бежанци, трябва да са на места, лесни за контрол и охрана", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че мястото на МВР е във и около такива центрове, които не трябва да се охраняват от частни фирми.

"Важно е какво полицейско присъствие има в София - патрулно-постова дейност и районните инспектори или тежко въоръжени полицаи. Те са въоръжени с автомати - има ли основание да се разхождат полицаи с автомати по улиците?", попита доц. Иванов.

Според него полицията разполага с огромен ресурс, без да въвежда в действие такива полицейски патрули.

Бившият зам.-ректор на полицейската академия коментира и бежанския натиск към страната. Според него той е намалял през зимните месеци, когато хората не рискуват да тръгнат към Европа в лошо време. Очакванията му са натискът от външната граница да се засили с идването на пролетта.

"Бройките за целево за увеличаване на граничните полицаи няма да даде незабавен ефект. Тези 1264 щата, ако сега се отварят, тече дълъг процес на запълване и заработване на терен на тези хора. Първите полицаи ще започнат да работят след 2-3 години", прогнозира гостът.

Като основен проблем пред държавата той посочи липсата на дългосрочна визия. Изчисленията му показват, че трябва да бъдат отворени поне два нови бежански центъра за мигрантите, които се очаква ЕС да ни върне.

Пред Bulgaria ON AIR той алармира, че има огромен проблем с кадровия ресурс в МВР - няма достатъчно качествени хора, които да влязат в системата.

"Няма атрактивност на тези позиции за държавни служители. Качеството на хората, явяващи се на конкурс драстично пада - физически, наркотици, лошо образование - ние няма откъде да вземем хора", посочи доц. Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase