Снимка: Pixabay

Високите температури и силните ветрове, довели до рекордно производство на вятърните централи, отново съхраниха газа в европейските газохранилища и през тази зима. Данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) показват, че зимният сезон е на път да приключи с рекордни количества газ. Към 6 март запълнени остават 61% от капацитета на газохранилищата (700 тераватчаса), спрямо около 40% средно за периода 2011 - 2020 г.

Причината е кризата през 2022 г. и разривът с руския "Газпром", който накара много европейски държави да нагнетят колкото е възможно повече газ за съхранение и да ограничат потреблението (с поне 15%, каквито бяха препоръките и на Европейската комисия). В началото на 2023 г. ЕС имаше късмет и с по-топло време и достатъчно доставки на втечнен газ, което остави големи количества газ в съоръженията за съхранение. Към края на миналата зима в резерв останаха към 629 тераватчаса газ, което беше рекорд за последните години.

Метеорологичните условия са едни от най-притеснителните фактори за търговията с газ в ЕС в момента. По-малко от две седмици преди официалния край на зимата обаче дори и продължително необичайно застудяване едва ли ще доведе до криза на пазара.

През миналата зима газовите компании не изтеглиха газа и заради още една доста прозаична причина - резервите бяха нагнетени, когато цената на суровината стигна рекордните над 300 евро за мегаватчас. Текущите доставки бяха значително по-евтини, но именно този буфер, макар и с висока цена, донесе дългочаканото успокоение на пазарите и цените тръгнаха трайно надолу. В последните месеци цената се установи на нива под 30 евро за мегаватчас. През февруари средната цена на газа на нидерландската борса TTF беше около 26 евро за мегаватчас спрямо 46 евро през октомври 2023 г., тоест началото на газовата година и отоплителния сезон в Европа.

В очакване кризата да се повтори, както на фона на ниската цена на доставките, страните отново нагнетиха големи количества за зимата. По данните на GIE газохранилищата бяха напълнени почти до 100% от капацитета им - невиждано досега. Това принуди и някои търговци да се възползват от оферти на украинския оператор на газопреносната мрежа "Укртрансгаз" и съхраниха към 2 млрд. куб. метра в Украйна.

Тези количества бяха използвани още при първата студена вълна - в края на декември. Така Европа запази пълни газохранилищата си, а пазарите реагираха спокойно и цената даже продължи да пада.

Стигна се до парадокс за европейските газови пазари - цената на газа през зимата, когато е и най-голямото потребление, е по-ниска от летните контракти.

Целият анализ - на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase