Снимка: Pixabay

Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от трети страни намалява, сочат най-новите данни за ноември миналата година, представени днес от Европейската комисия, предаде БТА.

Според данните общият европейски земеделски износ достига 210,8 милиарда евро, а вносът - 13,1 милиарда евро.

В сравнение с данните от ноември 2022 г. увеличението на износа е 27 на сто, а спадът при вноса е с 16 на сто, уточнява комисията. Основно ЕС изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последнитне месеци се наблюдава намаление с 14 на сто на стойността на зърнените стоки.

В Брюксел днес земеделците, пристигнали за втори масов протест срещу европейската селскостопанска политика, изразиха недоволство от действията на ЕК в отговор на техните искания. Според тях комисията е дала предложения за необработваемите площи - нещо, което те не са искали, и е предвидила отстъпки за административната тежест.

Според земеделците, цитирани от белгийски медии, основното настояване е за повишаване на доходите, за свободен пазар и прекратяване на европейските търговски споразумения с чужди държави.
В протестите в Брюксел по данни на полицията днес участват около 900 трактора.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase