Снимка: Pixabay

Населението на Швеция се е увеличило с едва 0,3 %, или с 30 200 души, до 10,55 милиона души през миналата година, което е най-ниското равнище, регистрирано от 2001 г. насам, сочат огласени днес данни на Националната статистическа агенция (НСА), предаде БТА като цитира Франс прес.

"Забавянето на демографския растеж се дължи на по-ниската раждаемост, по-малкия брой имигранти и по-големия брой емигранти", пише в прессъобщение НСА.

Коефициентът на раждаемост в скандинавската страна също е на рекордно ниско ниво, според същия източник: през миналата година той спада до 1,44 деца на жена. През миналата година са регистрирани общо 100 100 раждания.

Според НСА през миналата година в Швеция са имигрирали 94 500 души, което е с 8% по-малко в сравнение с предходната година.

В същото време 73 400 души са напуснали страната за същия период, което представлява увеличение с 45% в сравнение с 2022 г.

Ако тази тенденция се запази, работещото население в крайна сметка ще намалее и системата за социална сигурност на страната ще бъде подложена на напрежение, предупреждават редица експерти.

Особено като се има предвид, че дясното коалиционно правителство, с подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", залага на драстично намаляване на законната имиграция, откакто дойде на власт през 2022 г.

За сравнение, коефициентът на раждаемост в Швеция и другите скандинавски страни е сред най-високите в Европа, за разлика от южната част на континента и страни като Испания например.

В Испания, където този коефициент (1,19 % през 2021 г.) е вторият най-нисък от страните в ЕС, през 2023 г. са регистрирани 322 075 раждания – най-ниското ниво от началото на преброяванията през 1941 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase