Снимка: БГНЕС

Швейцарската полиция разследва магазин за ски под наем, който е поставил табели, че няма да дава под наем ски на клиенти, които са евреи.

Магазинът се намира на планината Пиша в курорта Давос в швейцарските Алпи, където всяка година се провежда Световният икономически форум. Публикация в социалните мрежи от Йехуде Спилман, общински съветник в Цюрих, привлече вниманието към знаците.

Преведени на иврит, те гласят: "След поредица от досадни инциденти, включително кражба на шейна, ние вече не даваме спортно оборудване под наем на нашите братя евреи."

В първоначално изявление от магазина казаха, че оборудването често не се връща и персоналът не иска "неудобството" да намира и прибира изоставени шейни. Оттогава обаче управителят на магазина се извини, като призна, че плакатът е "лошо формулиран" и добави, че еврейските клиенти са добре дошли с незабавен ефект.

Полицията съобщи, че е започнала разследване за потенциално нарушение на швейцарския закон, забраняващ дискриминацията и подбуждането към омраза.

Джонатан Кройтнер, генерален секретар на Швейцарската федерация на еврейските общности, каза: "Плакатът е безспорно дискриминационен... Това ме шокира. Това наистина е ново ниво на дързост."

Той добави: "Това е антисемитизъм... Цяла група гости са колективно етикетирани заради техния външен вид и произход."

Първоначално той каза, че федерацията планира отделно правно действие, но Кройтнер по-късно каза, че вероятно ще отложи на регионалния прокурор да се справи с проблема.

Филип Вилхелм, кмет на Давос, каза: "Всички форми на антисемитизъм, расизъм и дискриминация трябва да бъдат осъдени. Това не е мястото в Давос".

Давос става все по-популярен сред израелската ортодоксална еврейска общност и местният туристически борд каза, че това не е първият път, когато има конфликт, с инциденти на гости, които се държат неуважително към своите домакини.

Създадена е работна група за справяне с напрежението между туристи и местни жители на фона на нарастващите случаи на антисемитизъм в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase