Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали България, Румъния и Турция за създадената между тях коалиция за разминиране в Черно море.

След заседанието на министрите на отбраната той каза още, че предстои създаването на нов тренировъчен център НАТО - Украйна в Бидгошч, Полша.

Столтенберг поздрави трите черноморски страни и за това, че са дали възможност на Украйна да изнася значителни количества зърно:

"Приветствам това, че България, Румъния и Турция, три членки на НАТО и страни от Черноморския регион работят заедно за разминиране и както беше заявено на днешната среща, комбинацията от действията им позволява на Украйна да използва териториалните им води. Победата, която храбрите украинци постигнаха над руската флота в Черно море, им позволи да отворят отново маршрута за износ на значителни количества зърно и други стоки".

Генералният секретар изрази надежда трите страни да продължат с общите усилия в подкрепа на Украйна да отблъсква руската флота. На днешната среща бе взето решение за откриване за съвместен център между НАТО и Украйна за анализ, тренировки и обучение, каза Столтенберг. Той ще се намира в полския град Бидгошч. Целта му е да създаде структура за украинските сили, за да се обучат заедно със съюзниците си от пакта.

Група съюзници са се ангажирали да доставят на Украйна 1 милион дрона. 20 страни членки са се споразумели да създадат коалиция по разминирането на територията на страната, каза още Столтенберг, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase