Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова парламента в четвъртък да каже "да“ на равноправието и да одобри законопроект, позволяващ еднополовите бракове, който, ако бъде приет, ще бъде забележителна победа за ЛГБТ+ общността в консервативната страна, съобщи БТА като цитира Ройтерс. Очаква се парламентът да гласува законопроекта по-късно днес, който ще даде на еднополовите двойки правото да се женят и осиновяват деца и би направил Гърция една от първите православни християни страни, която позволя подобни съюзи.

"За всеки демократичен гражданин днес е ден на радост, че утре една бариера ще бъде премахната“, заяви Мицотакис в реч пред депутатите.

Въпреки че някои членове на дясноцентристката партия на Мицотакис Нова демокрация се очаква да се въздържат или да гласуват против законопроекта, той се очаква да получи достатъчно подкрепа от левите опозиционни партии. Проучванията преди вота показват, че гърците са разделени по въпроса. Влиятелната православна църква, която вярва, че хомосексуалността е грях, категорично се противопостави на законопроекта, докато мнозина от ЛГБТ+ общността вярват, че той не стига достатъчно далеч.

Законопроектът не отменя пречките пред ЛГБТ+ двойките да използват методи за асистирана репродукция. Сурогатните бременности също така не са разрешени за  ЛГБТ+ лица, въпреки че  законопроектът разпознава деца, вече родени по този метод в чужбина. "Гръцко решение", една от трите крайнодесни партии, представени в парламента, заяви, че законопроектът е "антихристиянски" и накърнява националните интереси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase