Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за въвеждането на виза за дигитални номади не би трябвало да срещне голяма съпротива и отпор от парламента, защото е нещо позитивно за всички. Не мога да се ангажирам със срокове, но се надявам това да стане реалност между 3 и 6 месеца. Визите ще бъдат от особена важност в момента, в който бъдем приети в Шенген. Това коментира Борис Павлов, основател на Flat Manager, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Около 50 държави в света и немалко в Европа предлагат т.нар. "виза за дигитални номади". Това е една специална виза, позволяваща на хора извън ЕС, от трети страни, да пребивават в страната за по-дълъг период от време. Обикновено това е около 1 година. Те работят от съответната страна за чуждестранни работодатели - по проекти или на договор. С тази виза се привличат хора, които работят изцяло дистанционно и които могат да спомагат за местната икономика”.

Има три основни групи дигитални номади, но това, което ги обединява, е, че всички работят дистанционно. Те могат да работят за някой работодател - да са на договор, който просто им позволява да работят извън офиса постоянно. Друг вид дигитални номади са по-скоро хора, които работят на проектна база, като фрилансъри - различни коучове, както и хора, създаващи съдържание, маркетолози, консултанти, хора с някаква свободна професия или такива, изградили свой собствен онлайн бизнес, допълни Павлов. “Общото, което ги обединява, е, че те не са задължени да пребивават на определена локация и предпочитат да пътуват за по няколко месеца, за по няколко години и да работят дистанционно”.

“За да си дигитален номад не е задължително да работиш извън страната, в която се намира централата на компанията, за която работиш, но за целите на визата, която ние искаме да създадем, това ще бъде едно от задълженията - хората да работят за чуждестранни компании и приходите, които се генерират да идват от чужбина. Защото не искаме хората, които идват да работят тук, да заемат български работни места. Ние искаме те да живеят в България и да харчат приходите си от чужбина тук, на местно ниво, за да се подпомага местната икономика”.

Интересът към България е много висок, защото България има много природни дадености, има културни забележителности, има подходящ климат. Така че ние наистина сме една много привлекателна страна, още повече че все още не сме много скъпа страна, в която може да пребивава човек, допълни гостът. “Едно от най-големите събития за дигитални номади се провежда тук, в България, в Банско, едно от най-големите в света. Миналата година имаше около 600-700 човека от цял свят, които се събраха в Банско за една седмица на “Банско номад фест”.

“Но това, което ни накара да действаме точно сега, е едно от негативните последствия на предстоящото ни приемане в Шенген, а те са много малко. До момента дигиталните номади, които прибивават в Шенген, излизат от шенгенското пространство, за да спазят правилото, което гласи, че на всеки 180 дни те могат да пребивават максимум 90 в Шенген”.

Те идваха в България, стояха малко време тук и след това се връщаха в страна от Шенген, обясни събеседникът. “Сега България влиза в Шенгет и за тях тази възможност - да идват в България, за да “чистят своите дни в Шенген” приключва и трябва да ги привлечем по друг начин. Затова сега стартираме тази инициатива”, обясни гостът.

Гледаме генерално и дългосрочно на перспективата как въвеждането на такава виза би допринесла за икономиката и демографията на България, сподели още гостът. “Подобна виза би допринесла, не само от икономическа гледна точка, но и от демографска гледна точка. Бихме могли да привлечем хора, които традиционно са с добро образование - над 82% имат висше образование, а тези, които нямат са развили някакви способности да работят и да получават доста по-високи доходи от средните за България”.

И в Румъния, и в Унгария има такива визи, както и в много други страни. В Гърция също има такава виза. Това са държави, които искат да стимулират туризма, но и икономиката.

Половината от дигитални номади в световен мащаб идват от САЩ, сподели още събеседникът. “Но има немалко, които идват от Обединеното кралство, от Австралия, от Германия, от Норвегия, Швеция. Това са страни, които или са много скъпи, или времето е по-студено", допълни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase