Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евроизборите са много подходящи за говорещите против или крайно десните. Недоволството около Зелената сделка заради прекалено строги изисквания от вътрешните производители може да доведе до напрежение и до прекалено пъстър европарламент, това коментира Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Междуинституционалното напрежение  у нас дава поглед над стандартни взаимоотношения между политически противници, но за разлика от преди сега участниците се окопават все по-дълбоко в собствените си позиции и трудно биха стигнали до общо решение, каза Стоянов. Всички погледи в държавата са вперени в Конституционния съд и случващото се там.

Президентът Румен Радев не присъстваше на полагането на клетва на конституционните съдии, като гостът обясни, че юристите твърдят, че това е просто част от церемонията, но политолози са на мнението, че става въпрос за заемане на позиция от институционална гледна точка.

Предстоящите избори за Европейски парламент са прекрасен терен, на който да се тестват нагласите в обществото.
,
Евроизборите са много подходящи за тези анти говорещи. Има и обективности - виждаме, че европейските избори започва да се ползват като оправдание за добрия тайминг на немалко ангажирани и контрагенти на средства по европейските фондове във Франция, в Испания. Всичко това в една комбинация, къде популистко-субективно, къде обективно поради странни решения на Европа, особено свързани със Зелената сделка и крайните ограничения, правила и изисквания за вътрешните производители, може да доведе до ескалация на напрежението и до един  много странен и прекалено пъстър европарламент.“

Гостът смята, че правилният подход към Зелената сделка е прилагането на политики в средносрочен и дългосрочен план, тъй като засяга огромни сектори, които влияят на всеки в ЕС.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase