Снимка: Bulgaria ON AIR

Само след два месеца България ще е в Шенген по въздух, но не и по земя. Това ще даде възможност за много по-лесно преминаване през летищата, но пък опашките по сухоземните граници остават.

"Летище Бургас е готово за влизането в Шенгенското пространство от 31 март. Готовността на летището и проектите, които сме стартирали, не датират от последната година. Още през 2010 година, когато бе извършена първата проверка за влизане на България в Шенген, ние подготвихме инфраструктурата на Терминал 1. Към днешна дата инфраструктурата на летището е изцяло готова за разделяне на пътникопотока", заяви директорът на Летище Бургас Георги Чипилски в ефира на предаването "Директно".

Той поясни, че Терминал 2 е проектиран за работа в Шенгенското пространство така, че инфраструктурата е адаптирана още през 2013 година и остават само дребни операции.

"В момента ние трябва да оперираме в режим на България извън Шенген, затова нашите планове са до 1 март изцяло да бъдат преместени всички системи и присъединени към инфраструктурата със съответните симулации, така че към дата 31 март ние ще бъдем изцяло готови за обслужване на пътници в Шенгенското пространство", допълни Чипилски.

Към момента не се предвижда увеличаване на броя на персонала на летището, тъй като той е разчетен за трафика, който е планиран.

"Геополитическата обстановка, която е в момента, може силно да повлияе върху трафика и полетите до Летище Бургас. Например полетите от Израел, които са сериозен пазар за летището. В този аспект не мога да се ангажирам с конкретна цифра, но може би ще имаме едноцифрено число в увеличение на трафика. Със сигурност очакваме увеличение на пътниците от Великобритания", разясни директорът на Летище Бургас.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase