Снимка: Pixabay

Светият синод на църквата на Гърция се обяви срещу проектозакона за еднополовите бракове. Гръцкото общество се раздели по отношение на двойки от един пол. На извънредно заседание на ръководството на гръцката православна църква 83-ма митрополити единодушно казаха "не" на проектозакона за еднополовите  бракове и осиновяване на деца от тези двойки.

"Депутатите, които подкрепят закона, поемат цялата отговорност пред народа", заявиха висшите духовници.

Светият синод съобщи, че решението и мнението по отношение на двойки от един пол ще се чете в неделя след литургия във всички църковни храмове. Обръщение с позицията на църквата е изпратено до всички действащи депутати. Църквата поема ангажимент да информира гражданите за своята позиция и подкрепата към тези, които са обезпокоени от промените в обществото.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним заяви, че проектозаконът е опит да се променят устоите на традиционното семейство.

Премиерът Кириакос Мицотакис наскоро обяви, че проектозаконът трябва да бъде разгледан в събранието до средата на февруари, въпреки съпротивата на Църквата, която има голямо влияние върху обществото, и част от консервативния лагер, към който той принадлежи. „Ще се вслушаме в мнението на Църквата, но държавата създава законите, тя не създава законите в сътрудничество с Църквата“, каза Мицотакис, при представянето на своя проект.

В същото време правителството на Мицотакис е решено да внесе Закона за легализиране на гей браковете, като разчита на подкрепата на основната опозиция СИРИЗА, чийто лидер официално се обяви като гей и сключи в чужбина брак с партньора си, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase