Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има опасност от огромен мигрантски поток към Европа, ако войната в Близкия изток се разрасне, което е свързано с това България да бъде приета само по въздух и вода в Шенген. България трябва да води систематична кампания, за да убеди всички партньори в това, че страната ни е способна да се справи с опазването на границите и да може да разчита на европейска помощ за това. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент, коментира проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Войната в Украйна и войната в Близкия изток са двете най-големи и видни предизвикателства пред глобалната сигурност за 2024 г., като има опасения и за намеса на регионални играчи в Червено море, каза Димитров. В Близкия изток се наблюдава известно затихване, като редица западни държави търсят решение и спиране на военните действия.

"Това, което се случва там (в Газа), не може да продължава до безкрайност, а и няма изход за хората, които са в сектора Газа. Те няма къде да отидат, нито една страна не ги приема; Израел се чувства под натиск от международната общност и не случайно посещенията на редица водещи дипломати от САЩ и Европа в региона, които търсят поне спиране на огъня в момента и търсене на решение в този случай, защото цивилните жертви са много. Това не може да продължи до безкрайност.“

Съществува опасност от мигрантски поток, който няма да може да бъде овладян, ако броят на мигрантите е няколкостотин хиляди, което се отразява и на членството на България в Шенген чрез сухопътните си граници. Честите избори в страната ни и постоянната смяна на правителства последните години създават усещане за нестабилност у партньорите ни от ЕС. Честата смята на външни министри и министър-председатели пречи да се води ефективна кампания, с която да убедим страните-членки. Укрепването на българските граници трябва да е на европейско ниво, а не само на вътрешно в страната, тъй като България е сухопътната врата от Азия и Близкия изток към ЕС, което прави нашата граница европейска отговорност.

"България трябва да води систематична кампания за убеждаване и то не само с Австрия или Нидерландия, както беше до скоро, а с всички партньори, за да бъдат те убедени в това, че ние можем да се справяме и в същото време и да разчитаме на европейска помощ за това нещо. Когато има систематичност в усилията, тогава хората разбират, че има сериозен партньор. Нашите аргументи биха могли да бъдат такива, че когато не сме влезли сухопътно в Шенген, ние губим от няколкоститин милиона до няколко милиарда лева.

Съществува риск България да остане член само на частичния Шенген, а изборите за европейски парламент, изборите в Австрия и избори в други държави, които предстоят тази година, са ключов елемент за приема ни в Шенген със сухопътни граници. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент.

Критичната инфраструктура на България е добре защитена, но сигурността никога не е гарантирана, трябва да се направи систематичен преглед на евентуалните заплахи и реакции, които България ще предприеме. Трябва да се мисли за интеграция на мигрантите, а не само тяхното настаняване.

Дипломацията е част от решението на ситуацията в Червено море, но трудно ще бъде постигнато решение само чрез дипломация. Вече има военни кораби на Индия и САЩ в Червено море, като гостът очаква Европа и Китай също да изпратят кораби.

Новите технологии и изкуственият интелект вече навлизат в помощ на националната сигурност на България. Разполагаме с големи бази данни, които се проверяват лесно и софтуер, който преглежда хора по гари и летища. Гостът обясни, че развитието на технологиите са непрекъснат процес, като се развиват много бързо и биват използвани и от престъпниците.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase