Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази своята тревога, след като фермери, разгневени от плановете на правителството да намали данъчните облекчения за селското стопанство, го задържаха в транспортен капан в северния град Шлюцел, предаде АФП.

Около 30 протестиращи попречиха на Хабек да слезе от плавателния съд, когато той се връщаше от зимна почивка от остров Халиг Хуге в Северно море.

След като преговорите не успяха да сложат край на блокадата на фермерите, Хабек реши да остане на ферибота и да отпътува обратно до острова.

Общо около 100 земеделски производители се отправиха към пристанището с тракторите си, за да спрат министъра, като полицията употреби лютив спрей, за да разпръсне тълпата.

"Съжалявам, че не беше възможно да се установят разговори с фермерите", сподели Хабек.

"Това, което ме тревожи е, че настроението в страната става толкова нажежено", каза той.

"Инцидентът е срамен и противоречи на правилата на демократичното съжителство", заяви говорителят на канцлера Олаф Шолц Щефен Хебестрит в X.

"Подобни блокади са недопустими", коментира в свое изявление ръководителят на Германската асоциация на земеделските производители (DBV) Йоахим Руквид.

Земеделските стопани се вдигнаха на бунт заради плановете на правителството да отмени данъчните облекчения за селскостопанския сектор през тази година.

Хиляди се отправиха към Берлин, за да протестират срещу този ход през декември, като блокираха пътища с тракторите си и изхвърлиха оборски тор на улицата. Проявата на недоволство накара правителството да оттегли частично планираното намаляване на субсидиите.

"Отстъпката от данъка върху превозните средства за селското стопанство ще остане в сила, а субсидията за дизелово гориво ще бъде премахната постепенно в продължение на няколко години, вместо да бъде премахната веднага", заяви правителството.

Селскостопанският сектор обаче заяви, че този ход не е достатъчно ефективен, и призова правителството да отмени изцяло плановете, обявени след шокиращо съдебно решение, което принуди управляващите да търсят начини за икономии в бюджета за 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase