Снимка БГНЕС

Италианският министър-председател Джорджа Мелони обяви временното отстраняване от длъжност на депутат от нейната партия "Италиански братя", който донесъл пистолет на новогодишно парти, в резултат на което ранил гост, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Поисках депутатът Емануеле Поцоло да бъде изправен пред комисията по етика на „Италиански братя“ и до произнасянето на решението той да бъде временно отстранен от партията", заяви лидерката на крайнодясната партия на пресконференцията си, която първоначално беше насрочена за края на декември, но беше отложена по здравословни причини.

След събитието 38-годишният депутат призна, че е внесъл минипистолет 22-ри калибър на новогодишното парти, проведено в културна асоциация в Розаца, на 70 км от Торино.

При неизяснени обстоятелства пистолетът е гръмнал, ранявайки 31-годишен мъж в крака.

"Мога да потвърдя, че изстрелът е произведен случайно от легално притежаван пистолет, принадлежащ на мен, но не аз съм стрелял", опита се да омаловажи депутатът, известен с противопоставянето си на ваксините и здравния паспорт по време на пандемията.

Мелони не беше доволна от тези обяснения: "Някой се е държал безотговорно и това е човекът, който е собственик на този пистолет", отговори тя.

"Това не е добре за един италианец като цяло, а още по-малко за член на парламента, да не говорим за член на Италиански братя". "По този въпрос възнамерявам да бъда строга, както виждате", заключи тя.

Прокуратурата е започнала разследване на инцидента, който е обект на противоречиви версии, за умишлено или неумишлено нараняване.

Според съобщения в медиите раненият мъж е зет на бодигарда на заместник-министъра на правосъдието Андреа Делмастро, който също е присъствал на партито.

Опозиционните партии побързаха да осъдят безотговорното поведение на депутата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase