Снимка: Pixabay

Кипър и България, заедно с Гърция и други страни от Средиземноморието ще работят за увеличаване на средствата, отпускани от ЕС, за справяне на селското стопанство с неблагоприятните последици от изменението на климата, съобщиха от  земеделското министерство в Никозия, предаде БНР.

Държавит -членки, чийто аграрен сектор е най-силно засегнат от климатичните промени, създават общ фронт с искане за увеличен резерв на ЕС в подкрепа на фермерите им, каза кипърският агроминистър Петрос Ксенофонтос.

В момента фондът на ЕС за селско стопанство за всички страни-членки възлиза на около 450 млн. евро, които не са достатъчни за покриване на нуждите при огромните климатични щети, посочи министърът.

Затова Кипър, България, Гърция, Хърватия и други средиземноморски страни ще насърчават съвместно действия в ЕС за отпускане на повече средства, като се осигури и бързо, ефективно и без много бюрокрация финансиране.

Едно от предложенията за кризисен климатичен механизъм е в европейския земеделски резервен фонд да се предвиди марж от 2-3% от средствата от Общата селскостопанска политиказ а справяне с такива проблеми.

Климатичната адаптация на кипърското селско стопанство към повишени температури и намалени валежи е един от приоритетите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase