Снимка: БГНЕС

Комисията по външните работи на парламент на Турция одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, което представлява ключова стъпка към разширяването на Алианса след 19 месеца отлагания, в които Анкара поиска от Стокхолм отстъпки, свързани с борбата с тероризма, съобщава Ройтерс.

Окончателното решение ще бъде взето от Общото събрание на Турция след насрочването на дебата. Тази следваща стъпка включва гласуването в турския парламент, който вот също се очаква да мине успешно и вероятно ще се проведе до няколко седмици. След това президентът Реджеп Ердоган ще трябва да подпише законопроекта, приключвайки този процес по приемането на Швеция в НАТО, съобщава БНР.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година пред лицето на руската инвазия в Украйна. Докато Турция ратифицира членството Финландия, тя повдигна възражения срещу кандидатурата на Швеция заради това, че Стокхолм защитава групи, които Анкара смята за терористични.

Докато членът на НАТО Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция в Алианса, Турция се смята за основната пречка пред присъединяването на скандинавската държава към военния съюз и укрепването на отбраната й в региона на Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase