Снимка: БГНЕС

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген.

Това стана след дебат в парламента снощи.

Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха – така, както иска и Австрия. То събра 59 гласа "за" срещу 49 "против". И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отвхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Точно преди седмица правителството на отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство за свободно пътуване. По закон то изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или дори да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор (НОД), която е четвърта сила в момента в Ниската земя. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно, като първият етап е само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо е обаче, че крайно дясната Партия за свободата (ПС) на Герт Вилдерс, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 96 гласа.

"Има две възможности. Тези от Партията за свободата или са били сънени, или са толкова антиеврпопейски настроени, че изобщо не знаят и не ги интересува какво значи Шенген", пошегуваха се пред Клуб Z източници от Хага.

За частично влизане на България в Шенген гласуваха 59 депутати от НПСД, НОД, Фермерско-гражданското движение (ФГД), Християндемкратичният сбор (ХДС) и Християнският съюз (ХС).

За пълноправно присъединяване гласуваха 49 депутати, предаде Клуб "Z".

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase