Снимка: архив, БГНЕС

Трите основни европейски институции - Комисията, Парламентът и Съветът успяха постигнат споразумение за новия пакт за миграцията в ЕС.

Пактът беше предложен през 2020 от Европейската комисия в опит да спре незаконната миграция в ЕС и да подобри правилата за предоставяне на убежище.

Според евроинституциите това е исторически момент, след като години наред европейските държави не успяваха да се договорят за общата политика за миграцията и убежището и разпределението на мигрантите между държавите-членки, предаде коресподентът на БНТ.

Новите правила, които се очаква бързо да влязат в сила, включват задължителен контрол на мигрантите на външните граници на ЕС и бързо връщане към държавите, от които идват, ако нямат право на престой и убежище в ЕС.

Между държавите се въвежда система на така наречената “задължителна солидарност”, когато някоя от страните по външните граници е подложена на силен миграционен натиск. Държавите, които откажат да поемат мигранти, ще трябва да плащат финансово обещетение на останалите. Предвижда се и възможност за още по-строги правила при извънредни ситуации и кризи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase