Снимка: БГНЕС

През последните три години европейските лидери преодоляха Брекзит, пандемията и енергийната криза, но се оказва, че най-голямата заплаха за единството и сигурността на ЕС идва отвътре. Цяла седмица министри и лидери на ЕС се обединиха, за да попречат на унгарския премиер Виктор Орбан да провали плановете за началото на преговорите за членство в ЕС с Украйна и нов механизъм от 50 милиарда евро за подпомагане на страната да плаща сметките си през следващите години. Лидерите ще се съберат в Брюксел в четвъртък и петък на една от най-важните срещи на върха през последните години. „Това е решаващ момент за ЕС“, каза Педро Маркес, вицепрезидент на групата на социалистите и демократите, която се състои от 142 евродепутати, пише "Гардиън".

Какво е заложено?

Срещата на върха до голяма степен е за съгласуване и определяне на приоритети за нов бюджет за следващите три години. Заплахата на Орбан да наложи вето на средствата за Украйна и да блокира преговорите за разширяване засенчи всичко. Заплахите му са различни от предишните, с две писма до Европейския съвет, в които се отбелязва, че се противопоставя на разширяването на подкрепата за Киев. Споровете може да избухнат и по отпускането на средства за миграция – около 2 милиарда евро са заделени – и потенциално по Близкия изток, като призивите за санкции срещу израелските заселници, замесени в насилието на Западния бряг, вероятно ще предизвикат разногласия. Очаква се да се засили и антисемитизма и исламофобията.

Ами ако Орбан постигне своето?

Украинският министър на външните работи каза, че Киев едва ли допуска отрицателно решение за 50 милиарда евро. Неуспехът да покаже единство в подкрепа на разширяването би имало „опустошителни стратегически последици“, каза Дмитро Кулеба в Брюксел тази седмица. Украинският вицепремиер Олга Стефанишина каза, че ако Орбан постигне своето, това ще бъде „провал на целия блок“. Извън Украйна това също ще се отрази зле, казват политически анализатори, и ще подкопае доверието в ЕС като функционираща организация. „Ако Украйна не получи парите, това наистина би било катастрофа“, каза Джорджина Райт, старши сътрудник и директор на програмата за Европа на Institut Montaigne във Франция. „Фактът, че Унгария може да задържи подкрепата си за Украйна, е тревожен. Ангажиментът към бъдещата сигурност на ЕС е ключов. Мисля, че това наистина поставя дългосрочни стратегически въпроси за това как ЕС може да продължи да функционира, ако една държава-членка може да задържи всичко.

Има ли план Б?

За украинските фондове, да. Лидерите на ЕС могат да извадят механизма за Украйна от по-широкия бюджет и 26-те страни могат сами да решат да съберат 50 милиарда евро. Механизмът може да бъде удължаване на текущите средства или сключване на отделно многостранно споразумение с всяко правителство. Но лидерите на ЕС са предпазливи, че това също рискува да сигнализира за отслабване на подкрепата. Един дипломат каза: „Ние сме ЕС, предпочитаният подход е да направим това като ЕС.“

Случвало ли се е нещо подобно преди?

Да, през 2011 г. Дейвид Камерън почти дерайлира план за кризата в еврозоната, като наложи вето върху нов общоевропейски договор за справяне с проблема. В крайна сметка останалите 27 държави-членки продължиха напред със собствено желание, изолирайки Обединеното кралство и така го насочиха към излизане от блока през 2020 г. През 2020 г. лидерите също стигнаха до ръба, когато се опитваха да сключат споразумение за фонд за възстановяване от Covid. След среща на върха, продължила пет дни, сделката най-накрая беше сключена в 5.30 сутринта. Страховете за повторение на маратона бяха подхранени от съобщенията, че персоналът на столовата в сградата на срещата на върха на ЕС е бил помолен да работи в събота.

Как ще се погледне на ЕС?

Дипломатите признават, че провалът ще се отрази много зле на Вашингтон и ще бъде от полза за Владимир Путин. „Ако републиканците [в САЩ] вече питат „защо трябва да правим това, ЕС трябва да направи това?“, а после ЕС не го направи, това ще отслаби усилията за приемане на бюджетите за отбрана в САЩ“, каза източникът. „Важи и обратното: ако ЕС приеме това, то ще бъде тласък за [Джо] Байдън.“

Но провалът би повдигнал и по-дълбоки въпроси за демокрацията в ЕС. Райт каза: „Дипломатите тук често виждат ЕС като този фар и модел на демокрация, но ако отидете в останалия свят, те казват „вижте какво се случва вътре в ЕС“. Имате нелиберални партии, крайнодесни партии, авторитарни лидери, вие не сте точно фар на демокрацията.“ „Това наистина поставя истински стратегически въпроси относно влиянието на ЕС в международен план и поставя под въпрос нормативния ефект на дискурса. Мисля, че това ще повлияе на способността на ЕС да влияе върху страните по света.

Може ли Унгария да бъде наказана?

Правото на глас на Унгария могат да бъдат отнети съгласно процедурата, известна като член 7. Има огромно нежелание да се дръпне такъв спусък. Лидерите на ЕС обаче смятат, че ако този път Унгария провали решенията, те ще трябва да започнат този разговор. В по-дългосрочен план единодушното гласуване вероятно ще бъде отхвърлено в разширен ЕС с 35 или 36 държави, като се очаква законодателните решения да се вземат на базата на мнозинство. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase