Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС настоява партньорите от Западните Балкани да прилагат добросъвестно и с осезаеми резултати двустранните споразумения, включително договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Това се казва в приетата декларация след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Необходими са още решителни усилия за насърчаване на помирението и регионалната стабилност, както и за намиране и прилагане на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения на регионалните и двустранните спорове и въпроси между партньорите, коренящи се в наследството от миналото", се казва още в заключителния документ.

България настоява Северна Македония да впише в конституцията си българите като равноправна част от гражданите на страната. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че на срещата е дадено оптимистично послание към страните от Западните Балкани.

Фон дер Лайен подчерта, че Европейската комисия иска възможно най-скорошно започване на преговори със Северна Македония и Албания. Според нея Черна гора има нов импулс с ново правителство, което се връща към европейския път, докато Сърбия и Косово тепърва трябва да покажат своя ангажимент за диалог и изпълнение на договореното до момента.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че политическата декларация, приета на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, потвърждава пълния и недвусмислен ангажимент на Съюза към перспективата за членство на шестте страни от региона и призовава за ускоряване на процеса на присъединяване, основан на надеждни реформи от страните, кандидатите и принципът на индивидуалните заслуги.

„Без да чакаме окончателното решение за разширяването, ние ще доближим страните до нас в ЕС чрез Плана за растеж, представен от Европейската комисия. Този инструмент е много полезен, както посочиха много от лидерите, като значим инструмент, който ще ни позволи да работим заедно, за да доближим страните от региона до ЕС“, посочи Мишел.

По думите му по този начин ще могат да се привличат инвестиции, икономически растеж и енергийно сътрудничество в условията, когато ЕС и страните от региона са изправени пред "руски шантаж" в сферата на енергетиката. Русия не може да изнудва Европа със своите енергийни ресурси и няма да й бъде позволено да заобикаля и избягва санкциите, като изисква плащане в рубли за своите доставки на петрол. Той подчерта, че в условията на руска агресия срещу Украйна е от голямо значение двете страни да работят за защита на общите ценности и засилване на сътрудничеството в борбата срещу дезинформацията и хибридните и кибератаки.

Той допъли, че въпросът за разширяването ще се разисква днес на срещата на върха на ЕС. От своя страна, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че страните-кандидатки трябва да прилагат решенията на ЕС - нещо, което Сърбия отказва да направи по отношение на санкциите срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase