Снимка БГНЕС, архив

Унгарският министър-председател Виктор Орбан "няма причина" да блокира присъединяването на Киев към Европейския съюз, заяви украинският президент Володимир Зеленски в навечерието на срещата на върха на ЕС, предаде АФП.

"Помолих го да ми каже една причина за това. Не три, не пет, не десет. Кажи ми една причина", каза Зеленски за разговорите си с Орбан. "Чакам", каза той пред репортери в Осло, където се срещна с петима скандинавски лидери.

Лидерите на ЕС ще бъдат в Брюксел от 14 декември, за да обсъдят подновяването на подкрепата си за Украйна, като на масата са макроикономически пакет от 50 млрд. евро и обещание за официални преговори за членство.

Още по темата

Орбан заплаши, че ще наложи вето и на двете мерки, което ще доведе до провал на срещата на върха и ще остави Украйна - и нейната съседка Молдова, която също се надява на преговори за членство - на студено почти две години след като Русия започна тотална инвазия на територията на Киев.

Унгария настоява, че има принципни възражения срещу кандидатурата на Киев за членство, като твърди, че военната администрация на Зеленски не е направила достатъчно за борба с корупцията.

Орбан отново се обяви против започването на преговори за членство в ЕС с Украйна, като го нарече "ужасна грешка".

Междувременно Зеленски заяви, че се надява да проведе "много конструктивна среща" с Орбан, "защото имаме общи граници", пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase