Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се прекрати провеждането на климатични срещи във формата на COP, тъй като се вземат необвързващи решения, който не се изпълняват от държавите. България е единствената страна в ЕС, която няма приети от ЕК териториални планове за справедлив преход, като се водят допълнителни преговори. Средствата от Фонда за справедлив преход ще задвижат колелото на бизнеса, това коментира Тодор Тодоров, експерт в екип "Енергия и климат" на сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Трябва да се прекрати провеждането на климатични срещи във формата на COP, тъй като се вземат необвързващи решения, който не се изпълняват от държавите, каза Тодоров. Самият формат предполага много компромиси, тъй като има огромен брой лидери и преговарящи, които трябва да изготвят общ документ. Гостът смята, че провеждането на такъв тип срещи трябва да се случва на регионално ниво.

ЕС ще даде 100 милиарда евро на развиващите се страни за борба с климатичните промени.

"Ние не може да се борим с климатичните промени, ние можем да намалим своя дял, човешкото участие в емисиите в замърсяването, изсичането на горите. Това, което трябва да е стремежът – адаптация към климатичните промени и смекчаване, което означава, че когато има по-големи валежи, има човешки жертви. Не е виновен климатът, а този, който е позволил застрояването на дерето и изсичането на гората“, каза Тодоров.

Той вярва, че тези средства могат да бъдат използване за подпомагане на домакинствата със зеления преход.

България е единствената страна в ЕС, която няма приети от ЕК териториални планове за справедлив преход, като се водят допълнителни преговори, каза гостът. Средствата, които ще бъдат получени по тези планове биха били от голяма полза за въглищните райони и на цялата страна, като гостът отново каза, че по изпратените досега планове от правителството, средствата не са насочени към домакинствата, а към изграждане на мега енергийни проекти, който у нас често са свързани с корупционни схеми. Също така голяма част от средствата са насочени и към големи предприятия, които гостът смята, че не се нуждаят от парите, а те трябва да бъдат предоставяни на малките и средни предприятия.

Тодоров смята, че властимащите трябва да обяснят реалната ситуация с въглищните региони, а не да се оставят да затворят по икономическа принуда. След като периодът на свръхпечалбите, породен от инвазията на Русия в Украйна, свърши, сега тази индустрия е дотирана, тъй като вече работи на загуба.

Гостът смята, че във фонда за справедлив преход има заложени средства за изграждане на ВЕИ мощности.

В Стара Загора не бе извършена достатъчна информационна кампания относно решенията за въглищните мощности, каза гостът. Той обясни, че в тези региони хората са квалифицирани и те могат да бъдат преквалифицирани в нови индустриални зони и ВЕИ съоръжения, които ще се построят в региона. Гостът прогнозира, че работната ръка след прехода там няма да стигне, а не обичайното твърдение, че ще има много безработни.

Целият коментар - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase