Снимка: БГНЕС/EPA

Vonovia SE планира да продаде търговски имоти на стойност 3 млрд. евро, като същевременно запази възможно най-голяма част от жилищния си портфейл, за да се възползва от очаквания ръст на наемите.

Според главния изпълнителен директор Ролф Бух, за да преодолее недостига на финансиране в близко бъдеще, най-големият наемодател в Германия планира да извърши продажбата през 2024 г. Компанията се стреми да разтовари основно домове за възрастни хора и търговски имоти, каза той.

"Има някои активи, които така или иначе бихме искали да продадем", каза Бух в интервю в централата на компанията в Бохум, визирайки имотите, придобити като част от придобиването на Deutsche Wohnen през 2021 г.

След продължилия десетилетие бум краят на ерата на евтините пари предизвика сътресения на европейските пазари на недвижими имоти, особено за фирмите, които са взели големи заеми, за да разширят портфейлите си. Тъй като пазарите на облигации са почти затворени за сектора, наемодателите, обременени с дългове, имат малко алтернативи да продават активи с големи отстъпки, за да наберат пари.

Според презентация на компанията Vonovia е изправена пред изплащане на заеми и падежи на облигации на стойност около 4,5 млрд. евро до края на 2025 г. През тази година компанията далеч надхвърли целта си да набере 2 млрд. евро от продажба на имоти.

Две сделки за нови сгради през тази година показват, че "пазарът все още е труден" за продавачите, каза изпълнителният директор. CBRE Investment Management купи около 2500 апартамента в Берлин, Мюнхен и Франкфурт за малко над 900 млн. евро, което почти покрива разходите за строителство на Vonovia.

Въпреки че има някои търговски активи, които ще продължат да бъдат предназначени за продажба, наемодателят ще спре продажбата на жилищни имоти "веднага щом оценките достигнат дъното", каза той.

Ако компанията, която притежава почти половин милион жилища в Германия, успее да се справи с кризата, Бух залага, че перспективите ще започнат да се подобряват, тъй като спирането на новото строителство, съчетано с непрестанно търсене, ще проправи пътя към края на кризата с жилищните имоти в Германия.

"Кризата в строителството ще се задълбочава поне до 2025 г.", казва той. Строителите само довършват текущи проекти и не добавят нови, а секторът е изправен пред "значителна несигурност", тъй като администрацията на канцлера Олаф Шолц се бори с бюджетен дефицит от 60 млрд. евро, каза изпълнителният директор.

Бюджетната криза в Германия може да означава също, че Vonovia ще загуби държавната помощ за модернизиране на по-стари имоти, като прехвърли тежестта на инвестициите в енергийна ефективност върху наемателите. "Ако не получим тази субсидия, която да прехвърлим на наемателите, наемите ще трябва да се повишат", казва Бух.

За наемателите натискът ще започне още през следващата година. Поради немското законодателство наемите изостават от инфлацията и през 2024 г. ще нараснат повече, отколкото през тази година, казва той.

Тази динамика може да помогне на Vonovia да укрепи финансите си и да спре спада в оценките, заради който компанията отчете нетна загуба от 3,8 млрд. евро през първите девет месеца на 2023 г. Бух заяви, че настоящият пазар е възможност за купувачи, които разполагат с достатъчно парични средства.

"Те залагат на купуването на добрите неща сега", казва той, "За тези, които ще трябва да вложат на по-късен етап, няма да остане нищо", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase