Снимка: БГНЕС

Изглежда, че следващата година ще е решаваща за интереса към круизните пътувания. Наблюдава се рекорден брой резервации за 2024 г. Това потвърждават американските оператори и туристически агенции.

Пътуванията с круизни кораби все още привличат хора, защото продължават да поддържат достъпни цени в сравнение с транспорта, базиран по суша. Операторите планират да повишат цените през следващите месеци.

Пазарът се определя като много стабилен. Голям е интересът дори към най-скъпите и луксозни пътувания. Очаква се резервациите за следващата година да са с 25% повече от тези през 2019 г. Резервациите за ноември 2024 г. са с 20 процента по-високи от тези за ноември 2019 г.

За 2024 г.. круизни пътувания се очаква да предприемат 35.7 милиона пътници. В момента няма достатъчен капацитет за обслужване на всички желаещи. Някои компании вече изчерпват своя инвентар, въпреки че са предприели повишение през последните месеци.

Компании в Норвегия обясняват, че резервациите за следващите две години са толкова много, че вече отварят заявки за 2026 г. В Америка много хората вече имат правото да работят дистанционно. Това им позволява лесно да резервират няколкодневни плавания.

Важно е и че пътниците в круизни кораби са лоялни. Повечето от тях винаги правят второ пътуване след първото.

През януари по вода ще излезе най-големият круизен кораб в света. Корабът ще може да превозва 10 000 пасажери. Собственост е на Royal Caribbean.

В момента се намира в коработстроителница в Турку Финландия. Първият му воаяж е планиран за януари. Планът е да потегли от Маями и да пътува до Карибските острови. Корабът предлага 2805 каюти за 7600 гости. Предлагат се 28 различни типа стаи. Предлага се и своеобразен семеен апартамент, чийто наем достига $ 75 000 седмично.

Корабът ще предлага своеобразни забавления и дори градини за пътниците.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase