Снимка: архив, БГНЕС

Белгия днес не е в състояние да удържи на едномесечна военна битка, сочи оценката на бившия главнокомандващ на Белгийските въоръжени сили ген. Марк Тис, цитирана в местни медии.

Той уточнява, че по време на неговото командване годишният бюджет за боеприпаси е бил 15 милиона евро, днес е 150 милиона евро, а за да може страната да устои на битка до 30-60 дни, са необходими от пет до седем милиарда евро. Ако днес избухне война, няколко часа по-късно ще трябва да хвърляме камъни, защото ще сме изчерпали боеприпасите, казва генералът.

Тис настоява ЕС и НАТО да увеличат значително бюджетите за отбрана и споделя оценката, че Русия е в състояние в близките години да нападне и други европейски държави след Украйна. Той отбелязва, че Русия и Китай се стремят към свят, в който ЕС и САЩ не са водещи сили и предупреждава за опасността от проруски европейски политически организации.

Белгийските медии днес съобщават също, че в страната са били претърсени няколко места по разследване за износ към Русия на стоки с възможна двойна употреба, включени в санкционните списъци на ЕС. По случая има задържани в Белгия и Нидерландия, пояснява белгийската прокуратура. Допълва се, че част от стоките може да бъдат използвани при производството на ракети и дронове.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase