Снимка: архив, БГНЕС

Представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент обявиха, че са постигнали споразумение да бъде прекратена практиката, при която големите вериги за търговия на дребно унищожават дрехите, които не са успели да продадат, предаде ДПА.

Предвижда се изключение за малките компании, както и транзитен период на изпълнение на забраната, който се отнася за средните по-големина фирми.

Големите вериги трябва да започнат да прилагат ограничението за унищожаването на дрехи в рамките на две години, след като то влезе в сила. За да стане това, новата регулация трябва да бъде одобрена официално от страните от ЕС и от Европарламента, но се смята, че това решение със сигурност ще бъде прието, посочва ДПА.

През май 2022 г. Европейската комисия предложи промени, които предвиждат по-дългото използване на редица продукти, както и въвеждането на по-облекчени правила за тяхното рециклиране. Целта на това предложение е да бъде ограничено потреблението на ресурси, сред които са енергийните продукти и водата.   

Договореността, постигната призори днес, предвижда ЕК да има право да въвежда в бъдеще забрани за унищожаването и на други продукти.

ЕК ще може да приема решения, които са задължителни за страните от Евросъюза. С тях ще може да се въвеждат изисквания за по-щадящи околната среда начини на производство, използване и унищожаване на редица продукти. Сред тях са мебелите, автомобилите гуми, перилните препарати, боите и другите химически продукти.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase