Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие шведската икономика изпадна в рецесия, тъй като наличностите намаляха, а домакинствата намалиха харчовете си на фона на нарастващите разходи по заемите и повишаващите се цени.

Календарно изгладеният брутен вътрешен продукт се е свил с 0,3% през трите месеца до септември в сравнение с второто тримесечие, сочат данните, публикувани от Статистическата служба на Швеция в сряда. Първоначалната оценка, публикувана миналия месец, сочеше стагнация през тримесечието. Спадът бележи второ поредно тримесечие на свиване след понижението от 0,8% през второто тримесечие.

Бързото нарастване на цените и на разходите по заемите се отразява тежко на шведската икономика, тъй като домакинствата са принудени да намалят разходите си, а жилищното строителство рязко се забави. Повечето специалисти вече очакват най-голямата скандинавска държава да отчете спад на производството си в продължение на две поредни години, а Европейската комисия прогнозира, че Швеция ще бъде единствената държава членка, която ще отбележи свиване на икономиката си през следващата година.

"Резултатът потвърждава слабото развитие на шведската икономика", заявиха анализаторите на Swedbank AB Пернила Йохансон и Мария Валин Фредхолм в бележка до клиентите. "Развитие, което според нас ще продължи и през зимата." Те изтъкнаха, че отрицателният принос на потреблението на домакинствата за пето поредно тримесечие съвпада с предишния най-дълъг спад през 1992-1993 г.

Все пак основно спадът на запасите беше този, който тласна БВП надолу с 1,4%, докато разходите на домакинствата допринесоха за спада с 0,2%, както и инвестициите, съобщи статистическата служба. Нетният износ е оказал положително въздействие от 1,5%. Кроната, която е най-добре представящата се в пространството на основните валути от Г-10 през втората половина на годината, леко отслабна след публикуване на новината, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Развитието в Швеция е огледално на това в съседните Дания и Финландия, където икономиката също се сви през третото тримесечие. В Норвегия, богата на изкопаеми горива, БВП отбеляза ръст през периода, отчасти благодарение на повечето валежи, които увеличиха производството на електроенергия от водноелектрически централи.

Шведската централна банка повиши основния си лихвен процент от нула на 4% в рамките на 18 месеца на последователни заседания, преди да реши да запази разходите по заемите непроменени на срещата си по-рано този месец.

Тъй като повечето шведски ипотечни кредити са с фиксирани лихвени проценти за тримесечен срок, времето, необходимо за отразяване на повишението на лихвените проценти върху кредитополучателите, е сравнително кратко.

Въпреки натиска от повишаването на лихвените проценти и ускорената инфлация пазарът на труда в страната показа устойчивост, като делът на хората, които имат работа, достигна рекордни нива в началото на тази година. Неотдавнашните данни обаче показаха, че отслабващото търсене започва да се превръща в повече безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase